Morda prav zato njegovi kuharski priročniki osvajajo vrhove najbolj prodajanih knjig in sledilci na njegovih družbenih omrežjih dobesedno čakajo na nove recepte. Je tudi nagrajen kritik in televizijski voditelj kuharskih oddaj, ki so bile predvajane v več kot 40 državah po svetu.
V dvodelni seriji Božič z Donalom, ki jo bomo na Televiziji Slovenija predvajali na božični dan, je polno idej za pripravo okusnih jedi. Pri tem lahko sodeluje vsa družina, recepti pa ne zahtevajo kuharskega predznanja. Donal z otroki začne praznike že zjutraj, z zajtrkom ob ingverjevih palačinkah s kompotom iz jagodičevja, nadaljujejo s peko karamelnih piškotov, ki se jim ne more upreti niti Božiček, in pripravo prazničnega venca s solato iz brstičnega ohrovta, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne okuse.
Ob pripravi obrokov za razvajanje brbončic bo Donal z gledalci delil tudi dobrodošle nasvete, kako se izogniti stresu v kuhinji in s katerimi triki lahko jedi pripravimo vnaprej, da ne bodo drugi srkali koktajlov brez vas. Praznična zabava, naj bo božična ali novoletna, vselej prinese tudi kanček nostalgije, zato se na mizi znajdejo retro lončke z nadevom s kozicami.
Tradicionalne irske recepte slavni kuhar dopolni z jedmi z mednarodnim pridihom, kot je denimo piščančji tažin, in inovativnimi sladicami. Manjkali pa ne bodo niti nasveti za praznično okrasitev mize in doma, ki pričara toplo in prijetno vzdušje.
Prijazno vabljeni k preizkušanju receptov in ogledu oddaj.
Praznični piščančji tažin z bogatim kuskusom
Tažin je ena tistih jedi, ki so še boljše naslednji dan, zato je idealen za zabave. Pripravimo ga vnaprej, da se okusi čez noč še lepše razvijejo.
Dan prej lahko pripravimo tudi kuskus. Na dan zabave ga le okrasimo.
Za: 6-8 oseb
Čas priprave: 90 minut
Sestavine
3 žlice oljčnega olja
1 kg piščančjih beder brez kože in kosti, narezanih na grižljaj velike koščke
1 na tanko narezana rdeča čebula
2 nastrgana stroka česna
2 ½ žličke kumina v prahu
2 žlički koriandra v prahu
½ žličke cimeta
2 žlički sladke prekajene paprike
2 žlici medu
2 x 400 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
300 ml piščančje jušne osnove
150 g suhih sliv
sol in sveže mleti črni poper
- Za vegetarijansko različico uporabimo sladki krompir ali maslenko in zelenjavno jušno osnovo
Za kuskus
300 g kuskusa
400 ml vrele piščančje jušne osnove
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
limonov sok
1 drobno nasekljana olupljena kumara, ki smo ji odstranili semena
½ na tanko narezane rdeče čebule
150 g nalistanih praženih mandljev
šop sesekljanega peteršilja
šop sesekljanega svežega koriandra
zrna 2 granatnih jabolk
Priprava
- Pri visoki temperaturi v velikem loncu segrejemo olje. Popražimo koščke piščanca. V lonec dajemo manjšo količino, da se lepo zapečejo. Med peko solimo in popramo.
- Piščanca damo na stran. Lonca ne operemo, da se bo v njem ohranil okus, ki je nastal pri peki.
- V lonec damo nasekljano čebulo. Posolimo jo, da spusti tekočino. Pri visoki temperaturi jo pražimo pet minut. Ko spusti sok, z leseno kuhalnico postrgamo dno. Dodamo kanček vode, da se ne zažge.
- Dodamo česen in začimbe, pražimo še minuto, nato pa dodamo med, paradižnik in jušno osnovo. Dobro posolimo in popramo.
- Piščančje meso vrnemo v lonec.
- Zavremo, nato zmanjšamo temperaturo, da tažin brbota. Kuhamo tri četrt ure, da se omaka zgosti, piščanec pa zelo zmehča. Dodamo suhe slive in kuhamo še četrt ure.
- Medtem v veliko široko skledo stresemo kuskus. Zalijemo ga z vrelo jušno osnovo in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo stati 10 minut, da zrna vpijejo vso tekočino, nato jih z vilicami zrahljamo.
- V skledici zmešamo ekstra deviško oljčno olje in limonov sok ter obilno solimo in popramo. Vmešamo v kuskus.
- Ko želimo postreči, primešamo nasekljano kumaro, rdečo čebulo, peteršilj, koriander, nalistane mandlje in zrna granatnega jabolka. Lahko pa te sestavine damo v skodelice, da jih bodo gostje primešali sami, in postrežemo kuskus s tažinom.
Praznični venec s šunko in sirom ter solata iz brstičnega ohrovta
Za: 6-8 oseb
Čas priprave: 1 ura
Sestavine
400 g listnatega testa (odtajanega ali ohlajenega)
2 žlici dijonske gorčice
100 g grobo nastrgane čvrste mocarele
200 g grobo nastrganega grojerja
250 g na tanko narezane prekajene šunke/božične šunke/rezin ohlajene pečene zelenjave
velika pest na drobno sesekljanega drobnjaka
1 veliko razžvrkljano jajce iz proste reje
1 žlica sezamovih semen
kozarček brusnične omake ali paradižnikovega reliša za pomako
Za solato
500 g očiščenega brstičnega ohrovta
125 g posušenih brusnic
75 g nasekljanih olupljenih mandljev
50 g nastrganega parmezana
Za polivko
2 žlici belega vinskega kisa
2 žlički dijonske gorčice
6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
1 nastrgan strok česna
2 žlički medu
sol in sveže mleti poper
Priprava
- Kos listnatega testa na rahlo pomokani površini razvaljamo na približno 45 x 25 cm velik pravokotnik. Testo naj do uporabe čaka v hladilniku.
- Daljšo stranico testa obrnemo proti sebi. Premažemo z dijonsko gorčico, vendar se ustavimo dva centimetra od roba daljše, oddaljene stranice.
- Po testu potresemo mocarelo in grojer. Popopramo in sir obložimo s šunko. Čeznjo potresemo drobnjak.
- Zvijati začnemo pri daljši stranici pred sabo. Zvijamo tesno, kot da bi delali rulado. Neobloženi dvocentimetrski rob premažemo z razžvrkljanim jajcem. Zvijemo do konca. Rob, premazan z jajcem, naj bo spodaj.
- Zavitek preložimo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko, in ga narežemo na približno dva centimetra debele rezine, vendar ne do konca, ampak le do zadnje, spodnje plasti testa. Zvijemo v obliko venca.
- Konca rulade staknemo, da venec sklenemo, in malce zasukamo rezine, da razkrijemo njihovo vsebino. Testo premažemo z jajcem, razžvrkljanim s kančkom vode, in potresemo s sezamovimi semeni.
- Postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 °C/180 °C (ventilatorska) ter pečemo 20–25 minut, da se testo zlato rjavo zapeče.
- Medtem ko se venec peče, pripravimo solato. Vse sestavine za polivko temeljito premešamo.
- Brstični ohrovt na tanko narežemo z ustreznim nastavkom kuhinjskega robota ali na tanko sesekljamo z ostrim nožem. Pretresemo v veliko skledo, dodamo posušene brusnice, polovico mandljev in polovico parmezana.
- Dodamo polivko in nežno premešamo. Preložimo v servirno skledo. Preden postrežemo, potresemo s preostalimi mandlji in parmezanom.
- Pečeni venec prestavimo na servirni krožnik, na sredino pa damo skledico brusnične omake ali reliša za pomakanje.
- Venec naj se deset minut hladi. Postrežemo ga s solato.
Lončki z nadevom s kozicami
Nadev lahko pripravimo dan prej in shranimo v hladilnik. Posodice iz vlečenega testa lahko pripravimo dva dni prej in shranimo v neprodušno zaprto posodo. Nadevamo jih, tik preden jih postrežemo.
Za: 24 kosov
Čas priprave: 50 minut
Sestavine
2-3 listi vlečenega testa
30 g stopljenega masla
175 g izluščenih kuhanih atlantskih kozic
2 žlici majoneze
1 žlica kečapa
kanček tabaska
kanček worcesterske omake
sol in sveže mleti črni poper
1 glavica na tanko narezane štrucarke (brez zunanjih listov)
kajenski poper za posip (po želji)
drobno sesekljani drobnjak za okras
Priprava
- Pečico segrejemo na 200 ˚C/˚180 ˚C (ventilatorska)
- Pekača s po 12 vdolbinicami za mini mafine in liste vlečenega testa premažemo s stopljenim maslom. Testo razrežemo na približno sedem centimetrov velike kvadrate.
- Tri kvadrate položimo drugega vrh drugega nekoliko pod kotom, tako da vogali oblikujejo zvezdo, in jih potisnemo v vdolbinico. Ponavljamo, da zapolnimo vdolbinice pekačev.
- Pekača postavimo v pečico in pečemo 6–8 minut, da se testo hrustljavo zapeče. »Lončke« prestavimo na rešetko in ohladimo.
- Kozice, s katerimi bomo okrasili lončke, damo na stran, preostale pa grobo sesekljamo.
- Sesekljane kozice v skledi zmešamo z majonezo, kečapom, tabaskom in worcestersko omako ter solimo in popramo. Primešamo nasekljano solato.
- Hrustljave lončke napolnimo z nadevom iz kozic. Na vrh položimo celo kozico. Potresemo z drobnjakom in z res majhno količino kajenskega popra. Postrežemo.
Ingverjeve palačinke s toplim kompotom iz jagodičevja
Za: 6-8 oseb (16 palačink)
Čas priprave: 25 minut
Sestavine
30 g masla in še nekoliko stopljenega za postrežbo
3 žlice svetlega sladkorja muscovado
1 žlica temne melase
250 g večnamenske moke
2 žlički vinskega kamna
1 žlička sode bikarbone
2 žlički ingverja v prahu
2 žlički cimeta v prahu
½ žličke pimenta
ščepec morske soli
2 veliki jajci iz proste reje
200 ml polnomastnega mleka
olje nevtralnega okusa za peko
jogurt ali kisla smetana in javorov sirup kot priloga (po želji)
Za kompot iz jagodičevja
400 g zamrznjenega jagodičevja (npr. jagode, maline, ribez, borovnice)
100 g kristalnega sladkorja
2 žlički vaniljeve paste
na drobno nastrgana lupinica in sok neškropljene klementine
Priprava
- Za kompot iz jagodičevja stresemo vse sestavine v kozico in jih na srednje visoki temperaturi segrevamo, da se jagodičje odtaja in izpusti sok. Vremo tri ali štiri minute, da se sok zgosti (vendar ne v marmelado). Ohladimo. Medtem pripravimo palačinke.
- V majhni kozici na srednje visoki temperaturi stopimo maslo, sladkor in melaso. Moko, vinski kamen, sodo bikarbono, začimbe in ščep soli presejemo v veliko skledo. Na sredini naredimo vdolbinico in vlijemo stopljeno masleno zmes.
- V vdolbinico ubijemo jajci in ju previdno razžvrkljamo. Moko vmešavamo postopoma, da ne nastanejo grudice. Počasi prilivamo mleko in mešamo, da dobimo gladko gosto testo.
- Narahlo namastimo ponev z neoprijemljivo prevleko. Postavimo na kuhalno površino srednje temperature. V ponev za vsako palačinko naložimo nekaj žlic testa. Pečemo, da se na površini pojavijo mehurčki, obrnemo in počakamo, da narastejo. Pečemo še eno minuto in preložimo na topel krožnik. Ponavljamo, dokler ne zmanjka testa.
- Na palačinke z žlico naložimo kompot. Po želji dodamo žlico jogurta ali kisle smetane. Za še večje razkošje palačinke prelijemo še z javorjevim sirupom.
Začinjeni karamelni piškoti
Za 12-16 piškotov
Čas priprave: 1 ura + hlajenje
Sestavine
250 g zmehčanega masla
150 g kristalnega sladkorja
300 g večnamenske moke in še nekoliko za pomokanje
75 g kakava v prahu
1 žlica hladnega mleka ali vode
1 žlička vaniljevega ekstrakta
sladkor v prahu za posip
Za karamelni nadev
100 g mehkega svetlo rjavega sladkorja
50 g masla
2 žlici zlatega sirupa (ali medu/javorjevega sirupa)
2 zvezdna janeža
1 cimetova paličica
75 ml sladke smetane
ščepec soli
Postopek
- V mešalniku penasto umešamo maslo in sladkor.
- V ločeno posodo presejemo moko, kakav in ščepec soli.
- V stepeno masleno zmes stresemo polovico mešanice moke in sladkorja. Temeljito premešamo in dodamo še drugo polovico. Tako preprečimo, da bi moka letela po kuhinji.
- Med stalnim mešanjem dodamo mleko in vaniljev ekstrakt. Zmes bo videti precej drobljiva – gnetemo še minuto ali dve, da se vse lepo poveže.
- Testo zvrnemo na delovno površino, prepolovimo in obe polovici z rokami sploščimo. Zavijemo v folijo za živila in damo za pol ure v hladilnik.
- Za karamelni nadev damo v kozico sladkor, maslo, zlati sirup, začimbe in sol. Segrevamo pri nizki temperaturi, da se vse stopi in poveže. Nato zvišamo temperaturo in pustimo zmes vreti tri ali štiri minute.
- Vmešamo smetano (previdno, saj lahko začne brizgati) in med stalnim mešanjem kuhamo še nekaj minut, da dobimo gladko zmes.
- Iz karamele odstranimo zvezdni janež in cimet ter vlijemo v skledo. Ohladimo jo, da se zgosti in postane mazljiva.
- Ko je piškotno testo ohlajeno, velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Med dodatnima listoma papirja za peko obe polovici piškotnega testa razvaljamo na 4–5 milimetrov debelo.
- Z okroglim modelčkom premera 6,5 cm iz polovice testa izrežemo piškote. Odrezke znova razvaljamo, da porabimo vse testo. Piškote položimo na pladenj. Testa je dovolj za 12–16 piškotov.
- Z modelčkom v obliki zvezdice izrežemo sredino vsakega piškota (spečemo lahko tudi zvezdice). Postavimo v hladilnik in postopek ponovimo še z drugo polovico testa, le da tokrat ne izrežemo zvezdic.
- Vse tako dobljene piškote damo v hladilnik za najmanj pol ure.
- Pečico segrejemo na 180 °C/160 °C (ventilatorska). Piškote pečemo 8–10 minut. Na pekačih jih pustimo pet minut, nato pa z lopatko previdno položimo na rešetko, da se ohladijo na sobno temperaturo.
- Ohlajene posipamo s sladkorjem v prahu.
- Na sredino vsakega polnega piškota damo žličko karamelne kreme, nanjo pa piškot z izrezano zvezdico. Narahlo stisnemo.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje