Hobotnice so samotarske živali, ki imajo rade temo. Foto: EPA
Hobotnice so samotarske živali, ki imajo rade temo. Foto: EPA

BBC je pridobil zaupne dokumente o načrtih za postavitev takšnega gojišča hobotnic, za katerim stoji španska multinacionalka Nueva Pescanova. Po teh načrtih bi hobotnice, ki so samotarske živali, prilagojene za življenje v temi, živele v bazenih skupaj z drugimi primerki, občasno tudi pod stalno svetlobo. Živali – gojili naj bi vrsto hobotnic octopus vulgaris – naj bi imeli v 1000 rezervoarjih v dvonadstropni stavbi v mestu Las Palmas na otoku Gran Canarila.

Ubili naj bi jih tako, da bi jih potopili v ledeno mrzlo vodo s temperaturo -3 stopinje Celzija. Okoljevarstveniki so opozorili, da je takšen način ubijanja živali izredno krut, poleg tega pa se pojavlja tudi mnogo drugih vprašanj, saj hobotnic človeštvo še nikoli ni množično vzgajalo za hrano. Ribiči so do zdaj vedno lovili le hobotnice, ki živijo v naravnem okolju, predvsem v Sredozemskem morju, Aziji in Latinski Ameriki.

Trenutno ne obstajajo nobeni pravilniki o gojenju hobotnic, ker takšne prakse na svetu do zdaj ni bilo, na voljo pa so študije, ki kažejo, da izpostavljanje hobotnic zelo mrzli vodi pri živalih povzroči počasno in zelo mučno smrt. Nekatere trgovske verige, kot sta britanska Tesco in Morrisons, so se zato že odpovedale prodaji hobotnic, ki poginejo na tak način. Britanski profesor Peter Tse je dejal, da bi bil bolj human udarec po glavi, kar počne mnogo ribičev.

Dokumenti še razkrivajo, da namerava Nueva Pescanova za zadostitev povpraševanja na ameriškem, japonskem in južnokorejskem trgu letno zagotoviti okoli 3000 ton hobotnic, kar pomeni približno milijon primerkov teh živali.

Ljudje pojemo vse več hobotnic. Foto: EPA
Ljudje pojemo vse več hobotnic. Foto: EPA

Hobotnice veljajo za zelo inteligentne živali, po inteligenci naj bi bile približno na ravni mačk. Profesor Jonathan Birch je z različnimi raziskavami ugotovil, da hobotnice čutijo tako bolečino kot ugodje. Opozoril je tudi, da bi način gojenja hobotnic v bazenih, v katerih bi bivale tesno skupaj, pri njih povzročal stres, stalne bitke in veliko stopnjo smrtnosti. V naravnem okolju si te živali same lovijo hrano, na farmi pa bi jih hranili z industrijsko predelano suho hrano iz ostankov rib, kar se mu prav tako zdi sporno.

Družba Nueva Pescanova je v izjavi za BBC zapisala, da "zahteve glede primernega ravnanja za gojenje hobotnic in drugih živali v njenih ribogojnicah upoštevajo pravilno ravnanje z živalmi. Tudi zakol je izveden na pravilen način, saj preprečuje bolečino ali trpljenje živali".

V zadnjih letih ribiči po vsem svetu letno ujamejo okoli 350.000 ton hobotnic, kar je več kot desetkrat več kot v 50. letih 20. stoletja.