Mnenja naključnih sogovornikov na ulicah Ljutomera o bolj kot ne politični skovanki "prleški sendvič" so enotno kritična. Ne prleški sendviči, pač pa prleška tünka, pravi stroka. Ki je slovensko in evropsko zaščitena že od leta 2010 kot prvi mesni izdelek v naši državi.
Frančiška Lebarič s kmetijsko-gozdarske zbornice poudarja: "Prleška tünka je zagotovo eden vrhunskih izdelkov in prepoznaven oz. ponos celotne Slovenije."
Gre za kose prekajenega, popečenega svinjskega mesa. Boris Filipič iz Logarovcev pojasnjuje: "To meso je konzervirano z zaseko. Mora biti lepo zaglajeno, ne sme biti zračnih mehurčkov."
Meso iz tünke se nareže na tanke kose in ponudi z zelenjavo. Je to torej vendarle sendvič?
"Ne vem, jaz nisem slišal za prleški sendvič," odločno pravi Filipič.
In najizvirnejša sladica po okusni tünki? Pravijo, da je to prleška gibanica, katere receptura je prav tako na poti k evropski zaščiti.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje