![Maxim je vedno veljal za ljubljansko institucijo. Foto: Visit Ljubljana Maxim je vedno veljal za ljubljansko institucijo. Foto: Visit Ljubljana](https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2023/05/08/66079998.jpg)
Kot razlog za zaprtje je vodstvo restavracije navedlo težave, v katerih se je znašla celotna gostinska panoga. Kot so dodali, trenutno iščejo rešitve za njen vnovični zagon.
Kot so zapisali na spletni strani restavracije, so morali kljub prizadevanjem, da v teh časih ohranijo ustrezno raven storitev, na koncu sprejeti "težko, a nujno odločitev" o zaprtju. Ob tem so navedli, da trenutno iščejo optimalno rešitev za vnovično odprtje restavracije, pri tem pa so izrazili upanje, da bodo lahko goste znova gostili že kmalu.
![Maxim. Foto: MMC RTV SLO Maxim. Foto: MMC RTV SLO](https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2023/05/08/66079996.jpg)
Kot izhaja iz vsebine sporočila, ki so ga objavili na vratih restavracije, gredo njihova prizadevanja v smeri iskanja ustreznega kadra ali morebitnega najemnika restavracije. Po poročanju nekaterih medijev je namreč restavracija nedavno ostala brez glavnega kuharja Petra Kovača.
Restavracija Maxim je v okviru veleblagovnice Maximarket začela delovati leta 1971 in v več kot petih desetletjih veljala za eno bolj prestižnih restavracij v prestolnici, kulinarično institucijo Ljubljane s klasično zgrajenim menijem in vinsko ponudbo.
V tem času je prejela tudi več kulinaričnih nagrad, med drugim nagrado vodiča Gault&Millau za vrhunsko kulinariko, Michelin pa jih je uvrstil v kategorijo "Michelinov krožnik".
Pomik ljubljanske scene v bistrojsko
![](https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2023/02/02/66056594_thumb.jpg)
![Maxim. Foto: MMC RTV SLO Maxim. Foto: MMC RTV SLO](https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2023/05/08/66079997.jpg)
Največje uspehe je Maxim žel pod nekdanjim vodjo kuhinje Andrejem Kuharjem (75), starosto slovenske gastronomije, ki je bil do prihoda Michelina v Slovenijo edini slovenski kuhar z zvezdico (prejel jo je, ko je vodil restavracijo v Nemčiji).
Vrhunski kulinariki očitno ljubljanska klima ni dana (ali obratno) – februarja se je po šestih letih zaprl Atelje, prva ljubljanska restavracija z Michelinovo zvezdico, a ji niti ta ni pomagala preživeti.
Ekipa pod vodstvom Jorga Zupana sicer ravno v teh dneh v prenovljenih prostorih Ateljeja odpira Aftr, bistro precej bolj sproščenega koncepta, katerega posebnost je tudi to, da bodo imeli kot edini v prestolnici kuhinjo odprto do 23.00, kar je v Ljubljani pravi čudež.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje