Zmagovalci letošnje podelitve Best Chef Awards v Madridu. Foto: Best Chef Awards
Zmagovalci letošnje podelitve Best Chef Awards v Madridu. Foto: Best Chef Awards

A s tem, ko je ruska invazija v Ukrajini odpihnila covid-19 z medijskih naslovnic in, tako se je zdelo, z obličja sveta, je ta ista invazija posegla tudi v sfere, ki z vojno in politiko nimajo kaj dosti skupnega. Konkretno: v kuhinje.

"Kuhinja nima meja, kuhinja je ljubezen," pozivajo najboljši kuharski mojstri v montaži kratkih videov chefov s celega sveta, od Alexa Atale (Brazilija) do Dominique Crenn (ZDA), od Massima Botture (Italija) do Ane Roš.

Slednja je bila tudi edina, ki si je upala na okrogli mizi z naslovom "Politično nekorektno" v sklopu Best Chef Awards (BCA) na glas povedati to, kar si številni v gastronomskem svetu mislijo, pa se ne oglasijo – kuharji niso krivi za odločitve svojih političnih voditeljev, v tem primeru Vladimirja Putina.

Kuhinja je bila vedno prostor povezovanja med kulturami, narodnostmi in veroizpovedmi, izločanje kuharjev s seznamov na podlagi narodnosti (no, zgolj ene narodnosti, kuharji ZDA, Izraela, Savdske Arabije in ostalih držav, ki izvajajo vojaške agresije, namreč nikdar niso bili pod vprašajem in pod takim drobnogledom), pa je skrajno diskriminatorno in ne odraža kolegialnosti, ki že od nekdaj velja med vsemi temi velikimi kuharskimi imeni.

Izjavo Roševe in zgoraj omenjene videoizjave kuharjev je sprožil odziv na novico, da prihaja v Madrid na podelitev tudi Vladimir Muhin, svoj čas, preden so ga s seznamov izbrisali, eden najboljših kuharskih mojstrov sveta, kuhar, ki je s svojo restavracijo White Rabbit v Moskvi postavil Rusijo na kulinarični zemljevid, zvezdnik Netflixove serije Chef's Table in kuhar, ki nikdar ni zagovarjal ruske vojaške agresije.

Še več, v svojih opreznih, v metafore zavitih objavah na Instagramu je pozival k miru in "lomljenju kruha". Za kaj več bi mu, tako kot ostalim kritikom "posebne operacije" v Ukrajini, grozila stroga kazen.

Chefi proti diskriminaciji

Sorodna novica Na razglasitvi najboljših restavracij sveta – veliko pompa, a malo vznemirjenja

Muhina sicer na v torek razkriti lestvici 100 najboljših chefov ni bilo. Kot ga tudi ni bilo več na lestvici 50 najboljših restavracij (50 Best Restaurants), razkriti julija v Londonu. Z malce dvoličnimi izjavami o tem, kako chefi niso krivi za politiko svoje države, "ampak ...", so jih snovalci teh seznamov v nekakšen znak solidarnosti z Ukrajinci in kritike režima v Moskvi z njih umaknili.

V času, ko so se največje mednarodne znamke ena za drugo umikala iz Rusije, univerze brisale predavanja o Dostojevskem, simfonije črtale Čajkovskega, bari pa hiteli preimenovat "Moscow Mule" v "Kyiv Mule", so pod težo pritiskov javnosti klonili tudi oni.

Muhina so organizatorji na podelitev v Madridu povabili, kar so sporočili le nekaj dni pred dogodkom s posnetkom Muhina iz kuhinje, ki kolegom, novinarjem in drugim iz gastronomskega sveta sporoča, da se "vidimo v Madridu". Pogrom je bil izjemen. Objavo so zasuli Ukrajinci z izrazi zgroženosti in gnusa, s ključnikom #RusijaJeTerorističnaDržava in tudi bolj radikalnimi, da je Muhin sam kot predstavnik te države "terorist".

V znak podpore kolegu so se zato kuharski mojstri zangažirali in posneli sporočila miru, povezovalnosti in sprave. V kuhinji ni prostora za politiko. Chefi so vsi isti pod eno edinstveno zastavo – zastavo hrane in miru. Organizatorji so sicer z objavo taktično počakali do srede, skratka, dneva po podelitvi, saj si niso želeli dodatne drame na dogodku, ki je bil organizacijsko izjemen zalogaj.

"Letos je bilo sporočilo dogodka Hrana in mir. Odločitev povabiti Muhina, ki so jo podprli vsi vpleteni v Best Chef Awards, smo sprejeli, ker ne maramo diskriminirati ljudi zaradi vojne, za katero se niso odločili chefi. Danes se to zdi pogumna odločitev, a v prihodnosti bo zgodovina pomnila, kdo je bil proti in kdo za," mi je odločitev, da se povabi ruskega predstavnika, utemeljil direktor Best Chef Awards Cristian Gadau.

Ukrajinski chef o ruski "sivi miši"

Odzivi? Približno enaki kot po tisti prvi objavi, da prihaja Muhin. Brez vsakršnega prostora za razpravo, ruski kuharji na taki podelitvi nimajo kaj iskati. To je dal vedeti tudi Pavlo Servetnyk, ukrajinski pek, picopek in zmagovalec MasterChefa, ki se mu je uspelo prebiti v dvorano palače Cibeles z rjuho s krvavo rdečim napisom "Rusija terorist" in z njo zaskočil Muhina in njegovo soprogo.

"Krasno! Do 24. februarja je imel ta tip največji vpliv med chefi v državah članicah CIS – vsi so ga poznali, vsak drugi si je želel biti kot on, zdaj pa je "apolitična" siva miš tiha," je zapisal Servetnyk na svojem Instagramu ob posnetku svoje akcije, na katero je bil nadvse ponosen.

"Ne želim skušati razumeti, zakaj ali kako, vem pa, da je to čista strahopetnost, s katero se ne strinjam. Sinoči je zapustil prireditev, katere častni gost je bil zadnjih pet let in se uvrščal med deseterico, praznih rok. Še mojega darila ni vzel (smeh). Imam lastno fronto, prek katere skušam dokazati, da smo Ukrajinci močni in nepremagljivi, vsakega bi moralo doleteti, kar si zasluži. /…/ Slava Ukrajini."

Sorodna novica Recepte za boršč zamenjali recepti za molotovke

Servetnykov posnetek se je naglo razširil med ukrajinskimi chefi in javnostjo ter bil deležen velikega odobravanja med njimi. Poobjavil ga je tudi največji ukrajinski kuharski zvezdnik, nekdanji zmagovalec Masterchefa Jevgenij Kopotenko, ki je ob tem zmagoslavno poudaril, kako na lestvici Best Chef Awards ni niti enega ruskega chefa.

"Ukrajinci imamo glas, hvala. Mi zadaj se moramo boriti enako kot tisti na fronti. Mnogi ljudje na svetu so siti vojne in si želijo, da se ta konča. Bolj kot vsi si konca vojne želimo Ukrajinci. Ampak si ne želimo samo konca, ampak zmage. Hvala, Best Chef Awards, da razumete naše trpljenje in ste to pokazali. To je pomembno. Hrana nima meja, hrana združuje, hrana rešuje življenja – to bodo ostale univerzalne resnice. A ko izbruhne vojna, začnemo živeti drugačne resnice, moramo postati odločnejši, ker daje nevtralnost vojni legitimnost," je zapisal kuhar, ki je eden najaktivnejših na družbenih medijih, ko gre za kritiko ruskih chefov.

Pogrom zaradi narodnosti

Gadau pravi, da je zaradi odločitve, da povabi Muhina, res doživel velik pogrom, a da se s tem kaj dosti ne obremenjuje.

Vladimir Muhin se je s svojo restavracijo White Rabbit do februarja redno uvrščal na sezname najboljših kuharskih mojstrov sveta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vladimir Muhin se je s svojo restavracijo White Rabbit do februarja redno uvrščal na sezname najboljših kuharskih mojstrov sveta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Če vzamemo družbena omrežja preresno, postanemo žrtve le-teh. Realnost je drugačna in z njo ne upravlja umetni algoritem," je povedal, ob tem pa dodal, da mu je Muhina žal in da vidi, kako je zadnjih sedem mesecev deležen psovk na družbenih omrežjih zgolj zaradi svoje narodnosti.

Podobno Roševa, ki je za MMC povedala, da se je javno izpostavila, ko gre za šikaniranje ruskih chefov, ker nestrpnosti ne podpira, "podli" napad na Muhina na podelitvi pa da jo je osupnil. "Iskreno upam, da se bo morda kdo ob teh dveh posnetkih – posnetkom tega napada in našim sporočilom –, končno zamislil," je dejala kuharska mojstrica iz Kobarida, ki na seznamu zaseda deveto mesto.

Kot še poudarja Roševa, je goreči pacifist in zavrača, da se jo kakor koli politično izrablja, ob tem pa obsoja čredno mentaliteto, ki vodi tovrstne diskriminacije zgolj in samo na podlagi narodnosti.

Mimogrede, druga dva ruska kuharja, ki sta poleg Muhina izbrisana iz vseh seznamov, sta dvojčka Sergej in Ivan Berezucki iz restavracije Twins Garden v Moskvi, nosilke dveh Michelinovih zvezdic, ki sta se do letos prav tako uvrščala na sezname Best Chef Awards in 50 Best. Sta pol Ukrajinca, polovico njune kuhinje sestavljajo Ukrajinci.

A kultura brisanja očitno teh nians ne zaznava.