Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ročno napisani zvezki, pisma, kostumi, inštrumenti, nagrade, modna oblačila, fotografije, filmi, glasbeni videoposnetki, scenografije ... Vse to obsega arhiv, ki si ga bo javnost lahko ogledala leta 2025.

Muzej, ki je gostil tudi kritično hvaljeno razstavo David Bowie Is – v petih letih si jo je ogledalo več kot dva milijona ljudi –, bo takrat odprl Center Davida Bowieja za študij uprizoritvenih umetnosti v svojem skladišču v vzhodnem Londonu, kjer bodo oboževalci, učenci in raziskovalci lahko pridobili vpogled v ustvarjalni proces pionirskega britanskega glasbenika.

Glede na napoved, arhiv "vključuje tudi bolj intimne zapise, miselne procese in neuresničene projekte, od katerih večina še nikoli ni bila videna v javnosti".

Arhiv spremlja Bowiejeve ustvarjalne procese kot glasbenega inovatorja, kulturne ikone in zagovornika samoizražanja in ponovnega odkrivanja od njegove zgodnje kariere v šestdesetih letih prejšnjega stoletja do smrti leta 2016.

"David Bowie je bil eden največjih glasbenikov in izvajalcev vseh časov," je dejal Tristram Hunt, direktor muzeja V & A. "V & A je navdušen, da je postal skrbnik njegovega neverjetnega arhiva in da ga je lahko odprl za javnost. Bowiejeve radikalne inovacije v glasbi, gledališču, filmu, modi in slogu – od Berlina do Tokia do Londona – še naprej vplivajo na oblikovanje in vizualno kulturo ter navdihujejo ustvarjalce od Janelle Monáe do Lady Gage ter Tilde Swinton in Rafa Simonsa," je še dodal.

Igralka Tilda Swinton, ena od prijateljic in sodelavk Davida Bowieja, je dejala: "Leta 2013 nam je razstava David Bowie is ... v V & A dala nesporen dokaz, da je Bowie spektakularen primer umetnika, ki ni ustvaril le edinstvenih in fantastičnih del, ampak ima vpliv in navdih daleč onkraj samega dela. Deset let pozneje se nenehna regenerativna narava njegovega duha vse bolj krepi v priljubljenem odmevu in kulturnem dosegu skozi mlajše generacije. S pridobitvijo njegovega arhiva za zanamce bo V & A zdaj lahko ponudila dostop do zgodovine Davida Bowieja – in portala, ki ga predstavlja – ne samo izvajalcem umetnikov z vseh področij, ampak vsem do zadnjega od nas in v bližnji prihodnosti. To je res odlična novica, ki si zasluži najiskrenejšo hvaležnost in čestitke vsem sodelujočim, ki so to omogočili."

Skupna vsota, plačana za arhiv, ni bila razkrita, vendar so iz muzeja sporočili, da so to omogočili z donacijo desetih milijonov funtov. Vir je za Variety pojasnil, da je bila donacija Blavatnik/Warner namenjena infrastrukturi in vzdrževanju muzeja, ne pa nakupu arhiva.