Mlajša populacija je na vprašanja o Francetu Prešernu odgovarjala precej uspešno. Foto: MMC RTV SLO
Mlajša populacija je na vprašanja o Francetu Prešernu odgovarjala precej uspešno. Foto: MMC RTV SLO

8. februar je slovenski kulturni praznik, ki je dela prost dan.

Posvečen je našemu največjemu slovenskemu pesniku, ki je napisal ogromno del, med njimi zelo znano Zdravljico, katere sedma kitica je bila ob osamosojitvi Slovenije razglašena za državno himno.

Katere so tiste osnovne informacije o Francetu Prešernu?
Oglejte si priložena videoposnetka z vprašanji in odgovori nanje.

V "splošno razgledanost" naj bi spadala vsaj ta dva podatka: France Prešern se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem, umrl pa 8. februarja 1849 v Kranju. Prešernova obletnica rojstva je od leta 2000 v slovenski kulturi zaznamovana kot "ta veseli dan kulture", saj mnoge kulturne ustanove po vsej Sloveniji brezplačno odprejo svoja vrata. Podobno je ob njegovi obletnici smrti, le s tem dodatkom, da je 8. februar na koledarju označen kot državni praznik in dela prost dan.

Kako so se na vprašanja odzvali mimoidoči?
Presenetljivo zelo uspešno, predvsem mlajša populacija je pokazala veliko znanja, saj je njihov spomin iz šolskih dni, ko so "premlevali" Prešernove pesmi in zanimivosti iz njegovega življenja, še precej svež.



Za vse tiste, ki si želite osvežiti spomin na podrobnosti iz Prešernovega življenja in njegovo bogato zbirko del, ki nam jih je zapustil, prilagamo povezavo do Prešernove spletne strani. Njegovi poeziji in recitacijam lahko na tej strani tudi prisluhnete, saj jim je dodan zvočni zapis.




Anketa o poznavanju Franceta Prešerna - 1.del

Anketa o poznavanju Franceta Prešerna - 2.del