Je praznik dneva žena res postal dan instantnih daril - šopkov in bombonjer? Foto: EPA
Je praznik dneva žena res postal dan instantnih daril - šopkov in bombonjer? Foto: EPA

Pomembno je, da se zavedamo, da se moramo za pravice vedno boriti, tudi takrat, ko jih že imamo, in je naša dolžnost, da jih aktivno ohranjamo.

Nina Pušlar o prazniku žensk danes.
Ula Furlan, Miša Molk
Ula se spominja dni, ko je kot šolarka hitela pripraviti presenečenje svoji mami za osmi marec, Foto: Mediaspeed
Saša Lendero
Saša je prepričana, da je osmi marec lep praznik "in škoda ga je". Foto: D. Nikolič
Nuška Drašček
Nuška meni, da čeprav se mednarodni dan žena vedno bolj komercializira, ga ne smemo pozabiti. Foto: Irena Herak Usenik

Saša Lendero, ki je v preteklem letu prvič postala mamica, nam je zaupala, da dneva žena ravno ne praznuje: "Vedno pa se nanj spomnim in mami ter staro mamo razveselim z rožico." Ob prazniku vseh žensk sveta Saša postane nostalgična: "Zelo dobro pa se še spomnim prvih razredov osnovne šole, ko smo otroci z velikim veseljem in polni pričakovanja maminega veselja, delali domiselna, ljubeča darilca iz lesa, papirja, suhega cvetja ..."

Danes se Saše na dan žena spomnijo "oči, Miha in bratranci", ki ji "običajno prinesejo tulipančke, ker vedo, da jih ima (posebno spomladi) zelo rada".

Igralka Ula Furlan pravi, da jo na ta praznik vežejo predvsem osnovnošolski spomini, ko smo "8. marcu namenjali več pozornosti in večjo težo". "Se mi zdi, da smo takrat kot dokaz vzornih šolarjev hiteli na tržnico ali pa v bližnje cvetličarne, da bi vsak svoji mami pripravili manjše presenečenje, ki je po navadi čakalo v vazi na jedilni mizi," se spominja hčerka znane televizijke Miše Molk, ki ob tem dodaja: "Danes se veselim kakšne manjše pozornosti, objema, poljuba ... Že če slišim stavek, da sem "fejst" punca, je lepo. Na kateri koli dan. (smeh)"

Nina Pušlar: Praznik živi in bo živel
Mlada pevka Nina Pušlar pa pravi, da mednarodni dan žensk izkoristi "za druženje s prijateljicami, da si vzamemo čas in skupaj preživimo sproščen večer". Pomembno se ji sicer zdi, da se na ta dan spomnimo vsaj s kakšno malenkostjo. "Praznik živi in bo živel, pomembno je, da se ga praznuje. Morda je bilo nekoč več prireditev kot danes, kar zagotovo ni povezano z manjšanjem pomembnosti, temveč smo manj pozorni na dejavnosti in dogodke, ki se okrog nas dogajajo," o navideznem zamiranju tega praznika še pravi pevka.

Nuška in Saša opozarjata na komercializacijo
Podobno kot Nina se tudi njena stanovska kolegica Nuška Drašček na ta dan praznuje v družbi prijateljic: "Praznika ne praznujem na veliko, si pa s kolegicami voščimo; drobna pozornost je čisto dovolj." Hkrati pa svari na nevarnost komercializacije. "Ni tako kruto kot na primer za Valentinovo. Imam pa občutek, da se je to včasih malo bolj praznovalo, da se je tudi obudilo spomin na dogodke, ki so praznik sprožili," meni Nuška.

Saša Lendero pa o današnjem praznovanju mednarodnega dneva žensk pravi: "Lahko sodim le po občutku in ta mi pravi, da je bilo včasih res kar precej drugače. Včasih je bil to res praznik hvaležnosti za vse, kar so takrat ženske prevzemale nase - materinstvo, gospodinjstvo, službo, kariero, ... in nekako zmogle. Danes pa je le še praznik hitrih rožic in bombonjer. Škoda!"

Saša ob tem še dodaja, da morda ravno s tem, ko nam družba ponuja vedno nove in nove komercialne praznike, vsi skupaj izgubljajo pomen.

"Kje v vsej tej enakopravnosti se skrivajo moški?"
Igralka Ula Furlan meni, da "gre za praznik žensk, dan namenjen samo njim, v podtonu pa je slutiti klic po enakopravnosti med spoloma in rahel feminističen vzgib. Se mi zdi, da realno enakopravnost žensk in njihovo vlogo ter mesto v današnji družbi izrisujemo drugače. Vseeno pa ženske in žene ostajajo posebnost, saj imajo čisto svoj dan in praznik. Kje se v vsej enakopravnosti potem skrivajo moški in očetje?" (smeh)

"Predvsem pa mislim, da so nas prehitele nove težave - recikliranje odpadkov, izkoriščanje naravnih surovin, globalno segrevanje," še pravi igralka, ki je ob tem še dodala: "Se pa vseeno veselim kakšne cvetlice in vem, da bom kakšno nežnost in pozornost tudi sama namenila 'mojim' ženskam. "

Nuška pa na drugi strani še poudarja pomembnost tega praznika z zgodovinskega vidika: "Zavedati se moramo, za kaj so se te ženske, ki so jih v demonstracijah v Chicagu pobili, borile. Takratdoločene pravice žensk niso bile samoumevne in meni se zdi prav, da se tega zavedamo."

Pomembno je, da se zavedamo, da se moramo za pravice vedno boriti, tudi takrat, ko jih že imamo, in je naša dolžnost, da jih aktivno ohranjamo.

Nina Pušlar o prazniku žensk danes.