Festival Stare trte spremljajo žlahtna kapljica, okusne dobrote in poskočni ritmi. Foto: Organizator
Festival Stare trte spremljajo žlahtna kapljica, okusne dobrote in poskočni ritmi. Foto: Organizator
Trgatev najstarejše trte

Organizatorje (Zavod za turizem Maribor) so pri Hiši Stare trte na Lentu razveselili številni obiskovalci od blizu in daleč.

Kot gospodarju najstarejše trte na svetu, ki je stara več kot 450 let, je bila pokušina in ocena prvega grozda zaupana mariborskemu županu Francu Kanglerju, trgatev pa je popestril tudi krst novega veslaškega osmerca.

Trta nosi glas Maribora v svet
Iz grozdja Stare trte vsako leto pridelajo okoli 25 litrov žlahtnega vina sorte žametna črnina ali modra kavčina, ki ga natočijo v posebne stekleničke, te pa mestna občina nato uporablja v protokolarne namene. Trta je zaščitena kot naravni spomenik in je simbol Maribora ter vse vinorodne Slovenije.

Okronali so tudi vinsko kraljico
Verjetno si niste predstavljali, da ima Slovenija za cel šopek različnih vinskih kraljic. Naštejmo jih nekaj: slovenska vinska kraljica je Svetlana Širec, vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Janja Korošec, zelena kraljica Mojca Ferjančič, kraljica terana Jasmina Macarol, cvičkova princesa Vesna Komatar in svečinska vinska kraljica Dijana Valdhuber.

Festival pritegnil tudi naše uporabnike
Maribor je bil tako deset dni v znamenju turističnih, kulturnih in kulinaričnih prireditev. Obiskovalci so lahko uživali v sadju, bučah, mednarodnem prazniku ekoloških kmetij, dnevu vegetarijanske kuhinje, dnevu medu, splavarskem krstu, pokušanju na festivalu nagrajenih vin, živahno je bilo tudi na in ob Dravi, na mestih ulicah in trgih. 8. Festival Stare trte je pritegnil veliko zanimanja tudi med našimi uporabniki - v spodnji fotogaleriji vam tako predstavljamo nekaj utrinkov s festivala, ki jih je v svoj objektiv ujel in nato na Moj splet naložil uporabnik mircy.

A. P./T. H.

Trgatev najstarejše trte