Gre za eno izmed največjih potujočih produkcij na svetu, ki obišče 110 mest v 20 državah vsako leto. Foto: MMC RTV SLO
Gre za eno izmed največjih potujočih produkcij na svetu, ki obišče 110 mest v 20 državah vsako leto. Foto: MMC RTV SLO
Mystery
V pogovoru za MMC so drsalci pred mesecem dni spregovorili, da je za pare najbolj nevarna akrobacija 'ankle spin', za solo drsalce 'back flip', za akrobacije v zraku pa skoraj vsak trik, ki ga izvedejo. Foto: MMC RTV SLO
Mystery
Drsalci so si med odmorom vzeli čas tudi za njihove oboževalce, ki so se z njimi želeli fotografirati. Foto: MMC RTV SLO
Razkrit del mističnosti Mysteryja

Vodilna produkcija spektaklov drsanja na ledu Holiday on Ice je s predstavo Mystery poskrbela, da so v Ledeni dvorani gostovali drugačni mojstri na drsalkah, kot jih je vajena. To se ni poznalo le na poledenelem "odru", ampak tudi po napol praznih in večino časa nemih tribunah ob njem. Medtem ko so k manjšemu obisku zagotovo svoj del prispevale cene vstopnic (za najcenejšo je bilo treba odšteti 45 evrov), so za odsotnost bučnih aplavzov in vzdihov občudovanja nerodni gibi gostujoče zasedbe, ki so dajali videz, kot da nastopajo amaterski plesalni pari in ne profesionalni mojstri drsanja.

Desno si lahko ogledate tudi videoposnetek s spektakla.

Več kot dve uri trajajoč spektakel, ki naj bi po besedah organizatorja gledalca popeljal v svet magije, skrivnosti in temačnosti, se je začel v popolni temi in glasbeni kulisi, ki je močno spominjala na začetek enega izmed množice Disneyjevih risanih filmov. Toda scena, ki je obdajala ledeno ploskev, je obljubljala veliko več kot navadno drsalno revijo. In res, po minimalističnem začetku, ki ga je pospremil osamljen lik violinista, se je predstava ob seriji skokov, dvigov, spustov, piruet, salt, sinhroniziranega gibanja in kostumografskega razkošja razživela. Predvsem na ledu.

Pravljični začetek spektakla
Ob ritmih ženske vokalne različice klasike Barryja Manilowa Could it be Magic, je po začetni uverturi pred zadržanim, toda generacijsko raznolikim občinstvom, iz kristalne krogle prišla ena izmed zvezdnic večera Stephanie Dal Porto v vlogi vedeževalke. Ta je ob violinski spremljavi na ledeno ploskev pripeljala nikogar drugega kot Alice v Čudežni deželi. Ob nepogrešljivih norčijah belega zajca, Norega Klobučarja in z boki migajoče Rdeče kraljice je dogajanje na ledu gledalce bolj ali manj uspešno posrkalo v zgodbo Lewisa Carrolla.

Ker je vsake pravljice enkrat konec, ni bila včerajšnja predstava nobena izjema. Ob zvokih bobna so si osrednjo pozornost upraviteljev reflektorskih luči izborili akrobati na vrveh. Ti so dogajanje z poledenele ploskve ponesli v višave nad njo in z osupljivi nizi letenja spodbudili prve burnejše spontane aplavze. K bolj razživetem ozračju so prispevale tudi uspešnice It's a Kind of Magic, I Feel Good in himna dekliške skupine Spice Girls, Wannabe.

Druženje drsalcev z obiskovalci
Vmes so drsalci za petnajst minut zapustili soj žarometov in se podali med (mlajše) oboževalce v zakulisje, kjer so se z njimi nastavljali fotografskim objektivom. V drugem delu predstave so se vragolije na ledu vrstile ob predstavitvi astroloških znamenj ter tako vodile na eni strani vedno bolj zehajoče, na drugi vedno bolj ploskajoče gledalce proti koncu predstave.

In medtem ko se drsalci trudili na obraze zbranih privabiti kakšno razneženo kapljico solze z romantično sceno elegantnega drsanja po improviziranem parku, kapelj ni manjkalo ob njihovih skokih - kapelj vode namreč. Ampak na pol razmočena površina mojstre na ledu ni zmotila in tako se je druščina s sinhronim gibanjem in v kostumih, ki so se iz lepih prelevili v skorajda absurdne in nasprotno, za konec še priklonila filmski uspešnici The Wiz.

Nekaj utrinkov pa si lahko pogledate v galeriji spodaj.

Razkrit del mističnosti Mysteryja