Obiskovalcem - med njimi tudi igralki Ivi Krajnc - je s svojimi nasveti na pomoč priskočila modna poznavalka Jana Koteska. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Obiskovalcem - med njimi tudi igralki Ivi Krajnc - je s svojimi nasveti na pomoč priskočila modna poznavalka Jana Koteska. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmenek z drugo obleko
Organizatorji so dejali, da so bili z obiskom zelo zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Petra Matos
Svoja stališča o nujnosti tovrstnih akcij je delila tudi predsednica društva Ekologi brez mej Petra Matos. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmenek z drugo obleko
'Stojnice' so bile izjemno obiskane. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Izmenjava oblačil Zmenek z drugo obleko je poseben modni dogodek v okviru projekta Tovarna dela - Tekstil. "Ta akcija dokazuje, da je veliko ljudi, ki jim izmenjava oblek oz. nošenje že rabljenih oblek ne predstavlja tabuja. To ne pomeni, da če nosiš stare obleke, da si revež, ampak da si želiš biti lep, toda ob tem ne škodovati okolju," je za MMC poudarila "prva ekologinja v državi" ali natančneje, ena izmed ustanoviteljic in predsednica društva Ekologi brez meja Petra Matos.

Na tem prav posebnem 3R-modnem dogodku so se Ekologi brez meja skupaj z nekaterimi znanimi Slovenci in Slovenkami zoperstavljali predsodku pred nošenjem rabljenih oblačil. Zbrani v Kinu Šiška so tako lahko sinoči izmenjali po pet kosov oblačil, obutve, modnih dodatkov in podobnega, ki so jih prerasli, se jih naveličali ... Izmenjava oblačil je tako potekala po načelu prinesi 5 – odnesi 5. "Lovili so svojo kolekcijo, ne da bi kaj plačal za to," je dodala Matosova.

Brezplačna izmenjava oblek pa bi lahko dolgoročno - ob uspešnih nadaljevanjih - nagnala tudi nekaj strahu v kosti trgovinskim verigam. "Verjetno je konkurenca nebrzdanemu potrošništvu. Ampak saj nismo nič bolj srečni, če na razprodajah kupimo deset novih majic. Tu vidimo, da ljudje prinesejo ljudje majice in tudi druge stvari, ki so še zapakirane. To pomeni, da kupujemo preveč, ampak šele doma vidimo, da tega sploh ne potrebujemo," je pojasnila Matosova.

Znani obrazi med rabljenimi kosi oblačil
Na Zmenku z drugo obleko sta s svojimi nasveti zbranim bili v pomoč modni poznavalki Maja Plešnar in Jana Koteska. V času našega obiska pa sta se med "stojnicami" potikala tudi Kek in Krajnčeva. "Prinesel sem en pulover, ki mi je postal preozek," je bil jedrnat oče Rock Otočca in priznal, da si že od nekdaj izmenjuje obleke s svojimi prijatelji.

Prav tako pulover, ki je napol telovnik, je prinesla tudi Krajnčeva. "Dogodki, kot je današnji, se mi zdi, da ne bi smeli biti posebnost. To bi moralo biti - vsaj v Ljubljani, ki je malce večja - vsak konec tedna. Sploh danes, ko se mi zdi, da preveč trošimo po nepotrebnem. Kupujemo veliko stvari, ampak jih pozneje puščamo ležati v omarah," je dejala igralka. Ob tem je bila predvsem vesela, da je njen kos iz omare, s katerim "se ni ujela", hitro končal v drugih rokah. "Kar se tiče 'second handa', jaz nimam nobenih predsodkov, mislim, da je to samo v naših glavah. V tujini je to bolj vsakdanja stvar. Zakaj ne bi jaz nosila nečesa, česar nekdo ne nosi, pa je meni všeč. Izhajam iz tega, kar je meni všeč in kar potrebujem. Sem pa tudi ženska in malo včasih nakupim preveč," je sklenila Kranjčeva.

Nič ne gre v smeti
Oblačila, ki se na Zmenku z drugo obleko niso izmenjala, bodo modni oblikovalci preoblikovali in jih ob odprtju trgovine Tovarna dela – Tekstil (socialno podjetje za zbiranje, obdelavo, preoblikovanje in prodajo rabljenega tekstila, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad) znova vrnili v obtok ter jim tako podaljšali življenjski krog.

Pogovore z Matosovo, Kekom in Krajnčevo si lahko ogledate v videih spodaj. Hkrati pa smo za vas pripravili tudi nekaj fotoutrinkov z dogodka.