Peter Poles se je našemil v medveda, kaj pa boste za pusta vi? Foto: MMC RTV SLO
Peter Poles se je našemil v medveda, kaj pa boste za pusta vi? Foto: MMC RTV SLO

Na pustni povorki, ki je krenila z Brega, pot nadaljevala proti Čevljarskemu mostu in Mestnemu trgu ter po Stritarjevi ulici, vrhunec rajanja pa je bil na Prešernovem trgu, so se zbrale številne maske. V svoje najljubše junake se niso preoblekli le najmlajši, temveč so se pustnemu duhu prepustili tudi starejši. Po ljubljanskih ulicah so zimo odganjali tako tradicionalne pustne maske kot razna mitološka in pravljična bitja, mostičarji ter živali, med njimi pravi roj čebel.

Pust zaznamujejo tudi različne kulinarične dobrote, med njimi so najbolj iskani krofi. Vas zanima, kako te pripravljajo na Trojanah? Video si lahko pogledate tukaj.

V pustni povorki v Šempetru pri Novi Gorici so bile tako rožice, ki so ob soncu zares prinašale pomlad, kot tudi indijansko pleme. Seveda ni šlo brez mafijcev, najštevilnejša pa je bila domača dimnikarska skupina, ki se je izkazala tudi z dodelano koreografijo.

Pustna rajanja so zajela tudi druga slovenska mesta: v Mariboru bo potekal že tradicionalni 48. izbor Pohorskega carja, v Cerknici bodo pripravili pravi Butalski maraton, tek v maskah in otroško maškarado, v Kotljah pa 33. kotuljski pustni karneval, v Cerknem bodo iz hiš krenili laufarji, sledila bo veselica na cerkljanskih ulicah, na Obali bo potekala 3. istrska povorka ...

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate ljubljansko povorko, če pa ste tudi vi v fotoobjektiv ujeli pustno rajanje v vašem kraju, vabljeni k nalaganju fotografij na Moj splet.