Miklavža so spremljali mali in veliki angeli. Foto: BoBo
Miklavža so spremljali mali in veliki angeli. Foto: BoBo
Miklavžev sprevod

Tokrat se je sprevod začel na grajskem dvorišču Ljubljanskega gradu, od koder se je Miklavž z vzpenjačo zapeljal v mestno središče. Sprevod se je nadaljeval po Krekovem, Ciril Metodovem trgu, Stritarjevi ulici in končal na Prešernovem trgu.

Tam je Miklavž nagovoril obiskovalce prireditve in povedal, da so bili otroci letos še posebej pridni, nato pa je s spremstvom izginil v Frančiškansko cerkev.

Jutri bo še zadnji dan od 10. do 20. ure na Prešernovem trgu odprt Miklavžev sejem, kjer bodo na praznično okrašenih stojnicah na prodaj različna darila, primerna za tradicionalno obdarovanje ob Miklavžu.

Miklavž ali sveti Nikolaj
Po slovenskih pokrajinah se je v 19. stoletju razširilo miklavževanje - obhod Miklavža s spremstvom na predvečer praznika. Tradicija izhaja iz legende o svetniku in dobrotniku svetem Nikolaju, ki je živel v 4. stoletju. Po legendi sveti Nikolaj oz. Miklavž 5. decembra zvečer v spremstvu parkeljnov in angelov obdaruje pridne otroke, porednim pa nameni šibo. God svetega Nikolaja sicer zaznamujemo dan po Miklavževem večeru.

Drugo dogajanje
Sicer pa je v centru Ljubljane odprt tudi praznični sejem, na katerem ponujajo kuhano vino, različne jedi in zanimive ideje za darila. Do 30. decembra se lahko oglasite tudi na Mestnem trgu pri dobri vili, ki vam izpolni željo, ali pa prav tam 22. decembra prisluhnete otroškemu pevskemu zboru.

Tisti, ki ste zamudili Miklavža, pa lahko med 26. in 30. decembrom pozdravite Dedka Mraza, ki se bo v svoji kočiji z vpreženimi lipicanci pripeljal izpod Triglava. Ljubljano bo obiskal v spremstvu snežakov, medvedov, zajcev ter drugih bitij iz ljudskih pripovedk in pravljic.

Miklavžev sprevod