Maja Martina Merljak v klepetu z Vesno Vuk Godina in Miranom Korošakom. Foto: Dejan Vrtačnik
Maja Martina Merljak v klepetu z Vesno Vuk Godina in Miranom Korošakom. Foto: Dejan Vrtačnik
Danilo Türk
Danilo Türk je dejal, da so 'heroji' pokazali, da v Sloveniji živijo dobri ljudje. Foto: Dejan Vrtačnik

Priljubljeni voditelj Sašo Hribar je od februarja na Valu 202 v istoimenski oddaji iskal izstopajoče predstavnike posameznih poklicev, ki so v svoji dejavnosti in v svojem okolju prepoznavni ter spoštovani, sicer pa ne uživajo medijske pozornosti.

Vseh kategorij je bilo kar okoli sto, poklicev pa več kot 700. Kot je v enem izmed pogovorov za MMC dejal Hribar, je izjemno odmevna akcija predstavljala 99 odstotkov ljudi, ki nikoli v življenju niso dobili nobene nagrade ali priznanja, zato je bil sobotni večer samo njihov.

Vsi so zmagovalci
Med tistimi, ki so prejeli največ glasov poslušalcev Vala 202, najdemo ljudi raznih poklicev, med njimi pa so tudi nekatera znana imena: antropologinja Vesna Vuk Godina, meteorolog Andrej Velkavrh, medicinska sestra Nada Sila, mikrobiolog Gorazd Pretnar, gasilec Miran Korošak, novinarka Špela Kožar, podpolkovnik Venčeslav Lorbek, kapitan Franjo Žele, rudar Simon Rožič, pilot Tomaž Prezelj, duhovnik Lojze Petrič, keramičar Slavko Kocuvan, klovn Matjaž Andoljšek, sodnica Marjeta Vezonik, snažilka Esma Hafizović in številni drugi.

Častni pokrovitelj sklepne prireditve prve sezone projekta Heroji za vse čase je bil predsednik Republike Slovenije Danilo Türk, ki je vsem "herojem" čestital in dejal: "Trenutno ne živimo v posebno herojskih časih, ki bi zahtevali, da tvegamo življenja. Zato moramo toliko bolj pozornost usmeriti k tistemu, kar je največ vredno v vsakdanjem času: to je pošteno, dobro opravljeno delo, skrb za družino in temeljne vrednote. Imamo veliko odličnih prostovoljcev, ki delajo za plemenite cilje in veliko dosežejo. To bi se moralo bolj videti. Ta akcija je bila odlična priložnost, da se ti ljudje vidijo in prepoznajo. Vsi ti zgledi pa nam dajo tudi optimistično sliko o naši domovini, v kateri živijo dobri ljudje, in verjamem, da je tudi naša prihodnost dobra."

Glasbeno-humoristični pridih
Prireditev je vodila igralka Maja Martina Merljak, ki je sproščeno pokramljala s številnimi zmagovalci, od detektivke, keramičarja do antropologinje in tako naprej. Absolutno največ glasov pa je prejel gasilec Miran Korošak. Za sproščeno vzdušje so poskrbeli tudi štirje priznani stand-up komiki Tin Vodopivec, Klemen Mauhler, Dušan Tomić in Perica Jerković, lep glas in stas pa so na oder prinesle pevke Bilbi, Saša Danilov in Eva Černe. Za konec je s nastopil še Vlado Pilja s priredbo uspešnice We are the champions britanske zasedbe Queen.

Z akcijo je želela ekipa utrditi pozitivne vrednote med ljudmi in posameznikom različnih strok, zlasti deficitarnih in poklicev prihodnosti, omogočiti, da postanejo vidni. Hribar je svojo idejo ponesel tudi čez meje, tako da bodo podobno akcijo izvedli tudi na Hrvaškem in v Srbiji, drugo sezono oddaj pa boste septembra lahko znova poslušali na Valu 202.

Kdo vse se je znašel na lestvici herojev? Seznam si lahko pogledate tukaj.

Utrinke s prireditve si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Avtor fotografij: Dejan Vrtačnik