Najljubše heroje je Sašo pred kratkim opisal takole: 'Ali ni najlepše, da mlad človek glasuje za svojega očeta in reče: Moj oče je bil železničar 40 let, zdaj bom pa jaz za njega glasoval.' Da glasuješ za nekoga v svoji okolici, za katerega veš, da je človek, ki je vreden spoštovanja, ampak ne pride do izraza.' Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Najljubše heroje je Sašo pred kratkim opisal takole: 'Ali ni najlepše, da mlad človek glasuje za svojega očeta in reče: Moj oče je bil železničar 40 let, zdaj bom pa jaz za njega glasoval.' Da glasuješ za nekoga v svoji okolici, za katerega veš, da je človek, ki je vreden spoštovanja, ampak ne pride do izraza.' Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Sašo Hribar z ekipo
Oddaja Hribar se je izpela, Sašo pa za zdaj ne vidi možnosti, da bi se vrnil na televizijo. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen

Politiki samo onesnažijo tako stran, kot je Heroji, saj ljudje takoj nehajo razmišljati o tem, da bi glasovali za svoje najbližje, ter razmišljajo samo še o tem, koliko levih in desnih je na lestvici.

Sašo Hribar
Vsak zmagovalec svoje kategorije bo v zadnji oddaji dobil priznanje in praktično nagrado. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen

Za ljudi, ki zanimajo nas, so Heroji edina možnost, da dobijo svojo priložnost.

Oddaja od februarja poteka vsako sobotno dopoldne na Valu 202, zato ste jo številni zagotovo že dobro spoznali. V njej iščejo izstopajoče predstavnike posameznih poklicev, ki so v svoji dejavnosti in v svojem okolju prepoznavni ter spoštovani, a sicer nimajo medijske pozornosti. Prvi cikel se počasi približuje koncu, Sašo pa bo septembra zakorakal v drugo sezono še z večjim zagonom, saj bodo oddajo v enakem formatu predvajali tudi na hrvaškem in srbskem radiu. Več, tudi o morebitni vrnitvi na televizijske zaslone, pa v spodnjem pogovoru.

Oddaja je na sporedu vsako soboto ob 11. na 2. programu Radia Slovenija, glas za svoje "heroje" pa lahko oddate tukaj.

Kakšen odziv ste dosegli z oddajo Heroji za vse čase, koliko različnih kategorij poklicev ste dobili?
Vseh kategorij je okoli sto, poklicev pa okoli 700, torej so res vsi zastopani. Akcija je izjemno uspešna, saj predstavlja 99 odstotkov ljudi, ki nikoli v življenju niso dobili nobene nagrade ali priznanja. To so vsi plačniki RTV-jeve naročnine, torej je ta akcija nekaj zanje, saj so na Radiu Slovenija končno dobili svojo oddajo.

Med katerimi poklici je največ zanimanja?
Rudarji in gasilci so neverjetno povezani, zelo složno delujejo. Tudi deficitarni poklici, ki do zdaj niso imeli medijske pozornosti, so dejavni. Zanimivo pa je, da tako rekoč ni naravoslovcev, očitno so malo "čudni". Tudi ko so delali neko raziskavo, kdo lahko kaj pove o življenju, so bili naravoslovci izključeni, ampak videti je, da so sami krivi. Ali so tako vase zaprti ali pa imajo svoj lobij, iz katerega ne stopijo ... Medtem ko so družboslovci povsod zelo navzoči, naravoslovcev tako rekoč ni. Čeprav govorijo, da jih mediji ignorirajo in nočejo z njimi vzpostaviti stika, menim, da so sami taki.

Prvi cikel oddaj se končuje 11. junija. Kaj pripravljate za konec?
Da, prvi cikel se konča 11. junija, glasovanje pa je mogoče le še do petka. Ne vem še, kako bomo pripravili zadnjo oddajo, saj smo bili dogovorjeni s televizijo, da bo naredila sklepno oddajo, ampak imam občutek, da TV Slovenija ni naklonjena temu projektu. Očitno se jim zdi premalo atraktivno, da bi ljudem le dali priznanja, bolj si želijo, da na odru napihujejo balone ali skačejo skozi okno, torej da bi ustvarili nekakšen 'reality show'. TV Slovenija se bolj zgleduje po komercialni televiziji, mi pa tega ne počnemo, mi želimo izkazati čast plačnikom RTV-naročnine. Tako da se bo akcija verjetno končala le na Valu 202.

Septembra pa se začenja nov cikel oddaje. Pripravljate kakšne spremembe, menda se širite čez mejo?
Da, jeseni bo še zanimiveje, saj bodo ljudje lahko spremljali prek spleta tudi to, kako oddaja poteka v Srbiji in na Hrvaškem. Šlo bo prav tako za radijski oddaji, na Hrvaškem bo predvajana na HTV 2, v Srbiji pa na radiu B92. Tega se že veselimo, da vidimo, kako se bodo oni odzvali na to akcijo.

Kaj pa se je zgodilo s televizijsko oddajo Hribovci, o kateri se je govorilo po izteku oddaje Hri-bar?
Zdi se mi, da je urednik Bojan Kranjc v precejšnji zadregi, saj bi ta oddaja morala biti politična satira izključno v animacijah. Ampak politika je padla tako nizko, da se je satira ne more več dotakniti. Dosegli so tako globoko dno, da je satira, tudi če ničesar ne naredi, še vedno nad to ravnjo. To je grozno, kar se dogaja. Zanimivo je, da imamo v oddaji Heroji glasovanje tudi za statuse, to so dijak, študent, upokojenec in šolar. Ven smo vrgli samo status politika, saj so ljudje takoj začeli klicati in spraševati: 'Zakaj ima pa ta toliko glasov? Za tega pa ni glas prišel, pa smo včeraj dvakrat glasovali. Zakaj pa ni tega na lestvici?' Skratka, katastrofa. Zato smo se odločili, da to svojat naženemo ven in bo vzdušje boljše. Še prepozno smo to naredili in tudi Srbom ter Hrvatom bomo svetovali, da politike izključijo. Politiki samo onesnažijo tako stran, kot je Heroji, saj ljudje takoj nehajo razmišljati o tem, da bi glasovali za svoje najbližje, ter razmišljajo samo še o tem, koliko levih in desnih je na lestvici.

Kje lahko ljudje oddajo glas za svoje heroje?
Glasujejo lahko na spletni strani www.heroji.si, v 24 urah lahko oddajo en glas. Najpomembneje pa je to, da je to življenjska nagrada - tisti, ki bodo letos zmagali, ne bodo mogli tega dosežka ponoviti nikoli več, saj si heroj za vse čase lahko samo enkrat v življenju. Tisti, ki so na lestvici med predlogi, pa bodo naslednji cikel oddaj že v registru. Torej se splača predlagati nove ljudi, npr. očeta, ki bo star 50 let in mu za darilo pokloniš glas.

Torej imate z oddajo dolgoročne načrte?
Da, saj ne verjamem, da bi bili Heroji lahko kot resničnostni šov, neka trendovska oddaja, ki bi imela življenjsko dobo dve, tri leta. Za ljudi, ki zanimajo nas, so namreč Heroji edina možnost, da dobijo svojo priložnost. Običajen človek lahko pride le v osmrtnice in črno kroniko, drugje ga pač ni. Zato se trudimo, da bo oddaja tekla tako dolgo, kot se bo dalo.

Politiki samo onesnažijo tako stran, kot je Heroji, saj ljudje takoj nehajo razmišljati o tem, da bi glasovali za svoje najbližje, ter razmišljajo samo še o tem, koliko levih in desnih je na lestvici.

Za ljudi, ki zanimajo nas, so Heroji edina možnost, da dobijo svojo priložnost.