Katarina Kresal je prejela kipec, ki ga je tudi letos oblikovala priznana umetnica Ljubica Ratkajec Kočica. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal je prejela kipec, ki ga je tudi letos oblikovala priznana umetnica Ljubica Ratkajec Kočica. Foto: MMC RTV SLO
Melita Berzelak
Zbrane je nagovorila in zmagovalki tudi predala kipec glavna in odgovorna urednica Jane Melita Berzelak. Foto: MMC RTV SLO
Slovenka leta je Katarina Kresal

Katarina Kresal je tista, ki je letos bralke in bralce ženske revije Jana najbolj prepričala. Kresalova, ki je, kot piše v obrazložitvi nominacije, "nekompromisno posegla v sramotno jaro kačo o izbrisanih, se odločno zavzela za položaj istospolno usmerjenih in drži obljubo, da bo kot ministrica naredila vse, da bi uredila razmere v policiji ter dala pogum ženskam, ki razmišljajo o politiki", je tako dobila največ glasov med 13 nominirankami. Po razglasitvi je povedala, da ovire za neenakost žensk niso naravne, ampak gre za družbene predsodke. "Zame predsodki niso bili ovira in naj ne bodo tudi vam," je na srca Slovenk položila nova Slovenka leta.

Posnetek prireditve Slovenka leta si lahko ogledate nocoj ob 19.55 na 1. programu TV Slovenija ali prek MMC-jevega portala.

Kandidatke je pred podelitvijo naslova - poleg Kresalove so se za naziv Slovenske leta potegovale še varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, direktorica Peka Marta Gorjup Brejc, otroška kirurginja Marija Janežič Bizjak, pogumna delavka Gorenja Veronika Juvan, direktorica Varstveno-delovnega centra Nova Gorica Tea Leban, smučarka Tina Maze, direktorica klinike za male živali Tristokosmatih Iris Selan, pesnica in pisateljica Bina Štampe Žmavc, novinarka Karmen Švegl, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, pevka Elda Viler ter nekdanja vrhunska plesalka Meta Zagorc - na Magistratu najprej sprejel ljubljanski župan Zoran Jankovič, v državnem zboru pa jim je dobrodošlico izrekel predsednik DZ-ja Pavel Gantar.

Podelitev v znamenju iluzionističnih trikov
Slavnostna podelitev, ki je tudi letos potekala v ljubljanski Drami pod taktirko Andreja Stražišarja, je bila nekoliko drugačna, drznejša, zlasti po zaslugi iluzionističnih trikov Tilna Artača in Jureta Godlerja, ki delujeta pod skupnim imenom GodArt. Med cirkuškimi točkami je spretno krmarila voditeljica in igralka Maja Martina Merljak, iz lože pa sta dogajanje humorno komentirala igralca Gojmir Lešnjak - Gojc in Žiga Saksida, ki sta uprizorila ostarel nergaški par. S svojima točkama sta nastopili tudi priznana balerina Bojana Nenadović Otrin in pevka Regina.

Kako posebne so nominiranke (prireditve se niso udeležile Tina Maze, Karmen Švegl in Meta Zagorc), pa je z verzi velikanov umetnosti povedal igralec Peter Ternovšek.

Slovenka leta je Katarina Kresal