Slovenka leta 2008 Neža Maurer. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Slovenka leta 2008 Neža Maurer. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Slovenka leta
Če ima prste vmes Kobal, je smeh zagotovljen. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Slovenka leta je neža Maurer

"Je zvezda stalnica slovenske poezije. Tudi pri 78 letih njeno srce še vedno utripa v navdušenju, čeprav so jo zdravniki opozorili, da mora paziti nanj. Nežino srce ustvarja in roka zapisuje. Slavistka, pesnica, pisateljica, novinarka, urednica in pedagoginja," so med drugim zapisali v Jani. Prireditev, tokrat je ženska revija Slovenko leto izb(i)rala 21., je v Dramo privabila številne znane in manj znane obraze, ki so ob razglasitvi imena letošnje zmagovalke spontano vstali in Neži Maurer namenili dolg aplavz.

Kar malce sramežljivo je prišla na oder in se vidno ganjena zahvalila za naslov, potem pa opomnila na vlogo ženske v sodobnem času, njenem odnosu do moškega, in privabila nasmeh na usta vseh prisotnih, ko je dejala: "Najprej je bila za nagrado nominirana hči, potem pa čez nekaj let še mati. Še dobro, da sem jo prejela zdaj, ko sem še živa."

Kobalove pikre bodice na stanje sveta
Prireditev je vodila Anja Rupel, za komične peripetije pa je poskrbel v delavsko obleko oblečeni Boris Kobal alias Joško, ki je še z enim Joškom (Joško Jamnik) povedal marsikatero pikro: na račun regresije oz. recesije, politikov in še česa. Osrednji govornik prireditve je bil Andrej Rozman - Roza. ki je za začetek povedal, da ima že vse življenje težave z ženskami, za kar je seveda požel glasen smeh. Za glasbeno podlago skozi celotno prireditev so poskrbeli vedno enkratni člani skupine Terrafolk, kot glasbena gosta pa sta zapela tangovsko razpoložena Vesna Zornik in neuničljivi Vlado Kreslin, ki je zbrane popeljal z Goričkega v Piran. Seveda ni manjkal niti ples: nastopili so plesalci pod koreografijo Azre Selimanovič in Željka Božiča. Scenarij za prireditev, pod katero se je podpisal režiser Andrej Stražišar, je napisal Marko Vezovišek.

Širok spekter nominirank: od športnic do znanstvenic
Ostale nominiranke za ugledni naziv so bile profesorica likovne umetnosti Ana Cajnko, strokovnjakinja za prenovo starih stavb Živa Deu, pevka Damjana Golavšek, plavalka Sara Isakovič, direktorica Narodne galerije Barbara Jaki, klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, novinarka Sonja Merljak Zdovc, pisateljica Desa Muck, športnica Mateja Pintar, zdravnica Miriam Praprotnik, sociologinja Renata Salecl, pisateljica Suzana Tratnik in direktorica Name Bernarda Trebušak.

Že pred razglasitvijo sta kandidatke sprejela tudi ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik Danilo Türk.

Spodaj si lahko ogledate, kaj sta za MMC dejali letošnja Slovenka leta Neža Maurer in dolgoletna urednica Jane Bernarda Jeklin ter kako je Anja Rupel v rokah držala lopato.

Anja Pavlič in Ksenja Tratnik


Slovenka leta je neža Maurer