Kot je znano, Srbi v svoje veseljačenje že pregovorno vnašajo veliko čustev in posebnega balkanskega patosa. Foto: EPA
Kot je znano, Srbi v svoje veseljačenje že pregovorno vnašajo veliko čustev in posebnega balkanskega patosa. Foto: EPA
Trubači iz Guče

Tradicionalni že 47. praznik "trubačev" v srbski Guči je v nedeljo dosegel vrhunec. Zabava je bila kot vedno vroča in polna balkanskega patosa.

Rakija in pivo v potokih sta tekla čez gore pečenega mesa. Bankovci so bili prilepljeni na razgretih čelih trobentačev in zataknjeni za oblačila razposajenih mladenk.

Že zgolj dejstvo, da za festival ni bilo potrebno plačati vstopnine, priča, da sta pregovorna srbska gostoljubnost in pravi balkanski žur v Guči vedno zagotovljena. Vstopnino so pobirali samo za petkov koncert Gorana Bregovića, ki je nastopil pred nepregledno množico obiskovalcev.

Trobente Srbe že od leta 1831, ko je princ Obrenović ustanovil prvi vojaški orkester, spremljajo ob vsaki zabavi in ob vsakem večjem dogodku, od rojstev in rojstnih dni do pogrebov.

Tudi letos je nastopilo veliko pihalnih orkestrov, med njimi tudi trije iz Slovenije. Organizatorji so sporočili, da je tujih gostov bilo okrog 30.000, prvič pa med njimi niso prednjačili Slovenci, temveč Francozi.

Festival se je končal v nedeljo z razglasitvijo nagrad za najboljšega trobentača, za najboljšo skupino in za zlato trobento. Seveda je vsemu temu sledila sklepna zabava ...

Trubači iz Guče
Trobentač v svoj inštrument iztiska vsebino svojih pljuč. Foto: EPA
Na festivalu nastopa ogromno skupin, ki se potegujejo za nagrado zlata trobenta. Foto: EPA
Po ustaljenem običaju navdušeni obiskovalci na glasbenike lepijo bankovce. Foto: EPA
Lepim mladenkam bi bankovci na čelu pokvarili videz ... Foto: EPA
Na Guči se zabava mlado in staro. Foto: EPA
V Guči zabava traja 24 ur na dan. Foto: EPA
Navdušenju obiskovalcev ni konca. Foto: EPA