Tudi letos v Guči pričakujejo na tisoče obiskovalcev z vsega sveta, ki se bodo predali trubaškemu melosu in se s tamkajšnjimi prebivalci zabavali pozno v noč. Foto: EPA
Tudi letos v Guči pričakujejo na tisoče obiskovalcev z vsega sveta, ki se bodo predali trubaškemu melosu in se s tamkajšnjimi prebivalci zabavali pozno v noč. Foto: EPA
Goran Bregović
Mož, ki je svetu predstavil balkanske ritme, letos prihaja v Gučo. Foto: EPA

Organizatorji največjega balkanskega etnofestivala, ki ga spremlja geslo "madness made in Serbia", v petih dneh menda pričakujejo kar pol milijona obiskovalcev, med katerimi je vsako leto tudi veliko Slovencev. Na festival sicer že leta romajo trume navdušencev, željnih zabave ob poskočni glasbi trubačev.

Vrhunec bo petdnevno rajanje doseglo zadnji dan (v nedeljo, 12. avgusta), ko bo na tamkajšnjem stadionu potekalo tekmovanje trubačev, ki se bo končalo z razglasitvijo zmagovalca in s podelitvijo "zlatne trube".

V bogatem programu tudi tri slovenske zasedbe
Letos bo v Guči v netekmovalnem programu nastopilo tudi šest zasedb iz tujine: tri iz Slovenije, znana sta Koroški bras band in Godba Slovenskih železnic, in po ena iz Makedonije, Nemčije in Francije. Na srečanju s 1.500 nastopajočimi bodo sodelovala tudi številna kulturno-umetniška društva iz vseh republik nekdanje Jugoslavije, razen Hrvaške.

Direktor Centra za kulturo v Guči Adam Tadić je med prireditvami, ki spremljajo festival, omenil še razstavo ljubiteljskih slikarjev in družabna tekmovanja, med katerimi je, denimo, izbor najlepše udeleženke shoda. Tudi sicer bo poskrbljeno za pester kulturni program, ki bo med drugim vključeval izbor najlepše noše in predstavitev tradicionalne dragačevske poroke, manjkale pa ne bodo niti tamkajšnje gurmanske specialitete. Organizatorji bodo v soboto in nedeljo ob 7. uri pripravili budnico s topovskimi salvami.

Na Guči tudi veliki "Brega"
Eden izmed vrhuncev bo gotovo nastop legendarnega Gorana Bregovića, ki je balkanski melos ponesel v svet. Seveda bo za zvezdnika "Bregovega" kova odlično poskrbljeno - na prizorišču naj bi pristal s helikopterjem. Na uradni spletni strani festivala so se organizatorji pošalili, da so vsi, ki imajo lasten helikopter, prisrčno vabljeni, da pristanejo na novem heliodromu, parkirni prostor za avtomobile pa bi utegnil biti težava.

V petih dneh bo postelje gostom ponudilo kar 460 gospodinjstev, v bližnjih vaseh pa so organizatorji pripravili dodatnih 3.000 postelj, ki so menda že polno zasedene. Prvi gostje iz Avstrije, Velike Britanije, Slovenije in Poljske so namreč namestitev rezervirali in plačali že prek spleta.

V Srbiji zvok trobente že tradicionalno spremlja življenjske prelomnice - rojstvo, krst, poroko in smrt. Med festivalom se Guča spremeni v koncertno prizorišče. "Med festivalom se le redkokdo upre adrenalinskim ritmom in melodijam, ki te kar prisilijo k plesu," je zapisano na festivalski spletni strani. Na 47. srečanju trobentačev bo tako mogoče prisluhniti različnim trubaškim ritmom iz bogate srbske glasbene zakladnice - od kola, koračnic do tradicionalnih skladb z juga države.

A. K.