Lani si je Eva pripela vozovnico v Baku po uspešnih nastopih na oddaji Misija Evrovizija. V finalu Misije Ema je premagala dvojčici Prusnik in s pesmijo Verjamem odpotovala v Baku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lani si je Eva pripela vozovnico v Baku po uspešnih nastopih na oddaji Misija Evrovizija. V finalu Misije Ema je premagala dvojčici Prusnik in s pesmijo Verjamem odpotovala v Baku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto
Na velikem evrovizijskem odru je nastopila v družbi štirih izkušenih spremljevalnih pevk, v postavi: Katja Koren, Ana Bezjak, Sandra Feketija in Martina Majerle. Foto: EPA
Eva Boto
Njena evrovizijska pot se je končala že v polfinalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto n Jan Plestenjak
V letu 2012 je skupaj z Janom Plestenjakom in didžejem Maxom kraljevala na radijskih postajah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Toda pravo delo se za pevko šele začenja, pravi sama. V januarju je posnela novo skladbo, ki jo je naslovila Plus in minus.

"Odločila sem se, da v tem letu 2013 prikažem pesmi z malo hitrejšimi ritmi," je pojasnila pevka, ki je lani po podatkih Zavoda IPF kraljevala na domačih radijskih valovih v konkurenci domačih izvajalcev v skladbi To leto bo moje, ki jo je posnela z didžejem Maxom in Janom Plestenjakom.

Če je bilo leto 2012 njeno, kakšno bo leto 2013? Odgovor najdete spodaj.


Odločitev RTV Slovenija je padla: da letos ne bo izbora Ema. Kakšna je bil vaš odziv ob tej novici?
Nekako me ta novica ni presenetila, moram priznati, da sem to nekako pričakovala ... Bom pa vseeno vesela, ne glede na to, koga bodo poslali na Pesem Evrovizije. Vsakemu privoščim res vse najboljše in vem, da tisti, ki bo šel ... bo dal maksimalno vse od sebe.

Kaj vse bo zamudil vaš naslednik, glede na to, da ne bo izbran na Emi?
Mislim, da ne bo zamudil čisto ničesar. No, razen tega, da ne bo na Misiji Evroviziji in se potegoval za zmago (smeh).

Z razglasitvijo novega imena pa se končuje tudi vaše evrovizijsko obdobje. Ga boste pogrešali?
Zagotovo bom pogrešala to obdobje, ampak sem vesela, da imam zdaj za sabo ekipo, ki dela z mano in začenjamo nov projekt, z novimi pesmimi, s katerimi nameravam razveseljevati ljudi in upam, da bodo še naprej z mano, kot so bili v času Evrovizije (smeh).

Tudi vam je podobno kot Maji Keuc pred vami že med letom uspelo, da ste javnosti ponudili nekaj več kot le uspeh na Evroviziji. Konec koncev smo vas lahko videli tudi na Melodjah morja in sonca itd. Kako se "rešiti" evrovizijski okov, enkrat, ko že prideš s tekmovanja oz. kaj je treba največ početi prve mesece po nastopu, da te nimajo le za "predstavnika na Evroviziji"?
Mislim, da moraš vse skupaj vzeti kot izkušnjo, ki pač mine, in da je treba graditi svojo kariero naprej, če želiš biti uspešen. Jaz sem se zavedala, da moram biti na realnih tleh. Sicer sem se po Evroviziji posvetila bolj šoli, ker sem med počitnicami res zelo veliko delala za to. Tako da sem jaz morala največ delati za šolo (smeh), zdaj pa po tem krajšem premoru ponujam ljudem spet nekaj novega, svežega ... Nastop na Evroviziji pa bo ostal za zmeraj v mojem spominu, ampak treba delati naprej.

Po dveh baladah (na Emi in Melodijah morja in sonca) in priredbi (z Žanom Srečičem) se pripravili tokrat hitrejšo skladbo, ki ste jo naslovili Plus in minus. Kako to, da ste se odločili za ta zasuk?
Odločila sem se, da v tem letu 2013 prikažem pesmi z malo hitrejšimi ritmi. Želim si ustvariti svojo lastno podobo z glasbo, ki jo ustvarjam z ekipo in v tem res uživam. Morala sem narediti en korak višje, saj ne želim, da me ljudje vidijo samo v baladah.

Kako se znajdete danes v hitrejših ritmih? Vemo, da so na primer sodniki že na Misiji Evroviziji najbolj hvalili vaše baladne izvedbe.
Jaz priznam, da zelo uživam v baladah, da se čustveno zelo izražam v njih, ampak tudi hitrejši ritmi mi niso tuji in v tem komadu sem se zelo dobro znašla. Upam, da bo pesem ljudem všeč, tako kot je meni (smeh). In prav pesem Plus in minus je dokaz vsega tega. Za celotno podobo skladbe pa sem hvaležna producentu Borutu Antončiču in tekstopiscu Alanu Viteziču (članu DMP - Društvo mrtvih pesnikov, op. a.) - Za boljše zvoke v skladbi pa sta poskrbela tudi dva zelo znana glasbenika, bobnar Damir Šomen, znan kot najboljši hrvaški bobnar, ki sodeluje s Ranim Valjkom, Nino Badrič, Gibonijem itd., in Jani Hace, basist, ki igra tudi pri skupini Sidharta.

Če je bilo leto 2012 vaše - vsaj kar se tiče predvajanj na radijskih postajah, kjer ste z Maxom in Janom Plestenjakom s skladbo To leto bo moje postali najbolj predvajani slovenski izvajalci po podatkih Zavoda IPF - kakšni so obeti za leto 2013?
Upam, da bo to leto 2013 vsaj toliko uspešno kot lansko, jaz upam, da bo tudi tale nova pesem, Plus in minus visoko na lestvicah, prav tako pa tudi druge pesmi, ki jih bom skozi leto predstavila ljudem. Čeprav bo težko preseči lansko leto po uspešnosti, se bom maksimalno potrudila in dala vse od sebe, da bo ljudem všeč to, kar počnem.

Glede na to, da se Plestenjak vrača na glasbene odre, vaju bomo lahko v prihodnosti še večkrat videvali skupaj na odru?
Nikoli se ne ve ... Pustimo se presenetiti.

S kom bi zapeli duet, če bi lahko izbirali med katerim koli glasbenikom na svetu?
Če gledam na moške izvajalce, bi zagotovo izbrala Bruna Marsa , če bi izbirala med ženskami, pa Beyoncé'ali pa Leono Lewis.