Kralj in kraljica med svojim obiskom v Avstraliji in Samoi. Foto: Reuters
Kralj in kraljica med svojim obiskom v Avstraliji in Samoi. Foto: Reuters

Iz Buckinghamske palače so sporočili, da se bo kralj Karel III. prihodnje leto po premoru zaradi raka vrnil na redna potovanja v tujino. Kralj bo svoje obiske opravil v tradicionalnih obdobjih za uradne čezmorske obiske, spomladi in jeseni, če bodo njegovi zdravniki potovanja odobrili. Ob koncu nedavnega devetdnevnega obiska kralja in kraljice v Avstraliji in Samo je visoki uradnik palače dejal, da v palači že pripravljajo celotni program čezmorskih potovanj kralja za prihodnje leto. "Tako zaključujemo leto optimistični, da sploh lahko razmišljamo v tej smeri, seveda ob potrditvi kraljevih zdravnikov," je še dodal.

Karel III. se je zdravil zaradi nerazkrite oblike raka vse od začetka februarja in je sprva odložil vse javne dolžnosti, svoje delo pa je opravljal zgolj v zakulisju. Potovanje v Avstralijo in Samoo, kraljev prvi mednarodni obisk po diagnozi, je tako za dvor zelo spodbudno. Sicer je bil v tem potovanju načrtovan tudi obisk Nove Zelandije, a so zaradi nasvetov kraljevih zdravnikov državo črtali s seznama, poroča Guardian.

Kraljev obisk spremljali tudi protesti

Uradnik palače je še povedal, da je tokratno kraljevo potovanje velik dokaz njegove predanosti službi in dolžnosti: "Bil je neverjetno srečen in zelo odločen, da to stori." Povedal je še, da je kralj resnično užival v svojem obisku, kar je po uradnikovih besedah tudi izboljšalo njegovo razpoloženje in še dodatno pospešilo okrevanje.

Med petdnevnim kraljevim obiskom v Avstraliji je bilo tudi nekaj protestov, najbolj pa so odmevale besede domorodne senatorke Lidie Thorpe, ki je med kraljevim nagovorom poslancev in senatorjev v parlamentu v Canberri zavpila: "To ni vaša država, zagrešili ste genocid nad našim ljudstvom. Vrnite nam našo zemljo, vrnite, kar ste nam ukradli. Naše kosti, lobanje, otroke in naše ljudi."