Neisha je slovenski glasbi lastnoročno vdihnila življenje in kakovost. Foto: www.neisha.org
Neisha je slovenski glasbi lastnoročno vdihnila življenje in kakovost. Foto: www.neisha.org
Vlasta Nussdorfer
Vlasta Nussdorfer je tudi avtorica knjige Naše deklice z vžigalicami. Foto: RTV SLO
Mojca Senčar
Lani je bila Slovenka leta anastezistka Onkološkega inštituta Mojca Senčar. Foto: RTV SLO

Četrtkov urnik bo za kandidatke nabito poln: ob 15.00 jih bo na Magistratu sprejel ljubljanski župan Zoran Janković, ob 16.00 bo sledil sprejem pri predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju v DZ-ju, nato pa se bodo dame odpravile v operno hišo na slavnostno razglasitev.

Iz sveta zabave ...
Pa si oglejmo vseh 12 kandidatk. Alenka Arko je novinarka, urednica in voditeljica oddaje na komercialni televiziji Preverjeno. Mlada Neža Buh - Neisha je vsestranska glasbenica - piše glasbo, besedila, aranžmaje, je tudi pianistka in pevka, s svojo glasbo pa je prav gotovo pustila pečat v preteklem letu. Silva Čušin je igralska virtuozinja, ki je vdihnila življenje več kot 50 likom. Talent Čušinove ni ostal neopažen, saj je Prešernova in Borštnikova nagrajenka.

S svetovnim slovesom ...
Tina Di Batista je gorska vodnica z mednarodno licenco, a ta naslov ne pove vsega. Di Batistova je namreč kraljica slovenskih, evropskih in svetovnih sten ter naša najboljša alpinistka. Prof. dr. Danica Purg je direktorica po vsem svetu znane poslovne šole Bled IEDC in predsednica Združenja za razvoj managementa v Srednji in Vzhodni Evropi (CEEMAN). Dr. Marija Makarovič je etnologinja, raziskovalka, ki je po upokojitvi le še aktivnejša in ena vodilnejših na svojem področju.

Človekoljubinje in kritike družbe
Vesna Melanšek je predsednica Centra za avtizem in borka za ozaveščanje in izobraževanje o avtizmu, v kar je vložila enajst let svojega življenja. Vlasta Nussdorfer je tožilka, a tožilka s srcem. Nussdorferjeva je med drugim dosegla, da se je število darovalcev kostnega mozga povzpelo na osem tisoč.

Dnevnikova kolumnistka Tanja Lesničar Pučko je mojstrica družbenokritične besede. Izjemno priljubljena Anka Rakun je bila že četrtič gladko izvoljena za županjo občine Ljubno. Prof. dr. Metka Zorc je specialistka kardiologinja, ki je ustanovila center za zdravljenje bolezni srca in ožilja, MC Medicor v Izoli, hkrati pa je tudi predstojnica Inštituta za histologijo na ljubljanski medicinski fakulteti.