Katie je brezhibno odpela svoj repertoar s treh izdanih albumov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Katie je brezhibno odpela svoj repertoar s treh izdanih albumov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Katie Melua
Pevko je spremljal petčlanski eklektični bend glasbenikov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Katie Melua
Katie je s kitaro pospremila večino pesmi - razen tistih, ob katerih je skakala po odru kot zajček na baterije ... Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Katie Melua
Katie, ki je vrsto let hodila s pevcem skupine The Kooks, osvaja tudi z videzom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

23-letna gruzijsko-britanska melodična pevka manekenskega videza in angelskega glasu je namreč znana kot dekle, ki ljubi izzive. Skoki s padalom, koncert pod vodno gladino, ure letenja, odkriti pogovori z novinarji o kajenju kanabisa za navdih …



Katie hotela koncert v Ljubljani
Zaradi "neizpolnjenih obveznosti" so zamenjali ljubljanskega organizatorja, koncert pa zaradi slabe prodaje vstopnic (45 evrov res ni poceni) preselili v manjše Križanke, nato pa nekaj dni pred napovedanim koncertom spet nazaj v Tivoli. Kot mnogokrat poprej pri koncertih velikih zvezdnikov v Sloveniji, bi tudi ta prav lahko odpadel.

A Melua naj bi si še posebej prizadevala, da bi nastop le izpeljala, saj je nazadnje vanj vložila precej – že pred dobrim mesecem je nastopila na Valu 202 in na Viktorjih, nato pa dala kar dva ducata intervjujev za slovenske medije.

Od Closest Thing to Crazy do "Biciklov"
In v nedeljo zvečer je v približno 100 minutah lahko publiki v Tivoliju dokazala, zakaj je najbolje prodajana britanska in evropska glasbenica. Ob intimni razsvetljavi in spremljavi 5-članske skupine se je zvrstila večina komadov iz prvega, Call of the Search (2003), z uspešnico Closest Thing to Crazy, drugega, Piece by Piece (2005), s katerim je poletela na sam vrh evropskih lestvic in s katerega si je naš mobilni operater tudi sposodil svoj jingle Nine Million Bicycles, in zadnjega albuma, Pictures (2007).

Ko je tekoči set pesmi, ki jih je povezovala s kratkimi sproščenimi anekdotami in osebnimi doživetji (uči se, Tomi M.), končala z "Bicikli" in odkorakala z odra, se je po bučnem aplavzu vrnila še za tri pesmi – dve predelavi legendarnih uspešnic (Canned Heat: On the Road Again in Janis Joplin: Kosmic Blues) in akustično svojo.

Klišejska besedila, vrhunska interpretacija
Pesmi je Katie večinoma pospremila s kitaro, prav vsako pa odpela vrhunsko. Čeprav njen repertoar velja za precej nezahtevnega kar se tiče besedil in globine (pesmi Nine Million Bicycles so očitali nelogičnost in netočnost, češ da pač ni res, da bi bilo dejstvo, da je v Pekingu 9 milijonov koles, besedila nekaterih drugih pa so pogosto romantični klišeji tipa "If you were a Sailboat I would sail you to the shore, if you were a river I would swim you …"), pa težko zanikamo spevnost prav vseh komadov in mogočnost njenega glasu, ki dosega zavidljive oktave.

Nedvomno koncert, ki je pustil le malokoga ravnodušnega: kadar se niso prižigali vžigalniki ob romantičnih baladah, so poslušalci navdušeno tapkali z nogami ob poskočnejših komadih, pri katerih je izvajalko po odru kar razganjalo od energije. Z zibanjem v ritmu so pozornost pritegnili tudi številni znani obrazi, ki so obiskali koncert – med njimi Andrej Šifrer.

Koncertno turnejo Pictures Katie Melua po petih tednih na poti nadaljuje v Milanu in Franciji.

Kaja Sajovic