Salome je knjigo posvetila predvsem mamam, vsem drugačnim in ozkogledim, medtem ko bil Murko ob izidu prepričan, da je biografija nadgradnja njegovega dozdajšnjega ustvarjanja. Foto: MMC RTV SLO
Salome je knjigo posvetila predvsem mamam, vsem drugačnim in ozkogledim, medtem ko bil Murko ob izidu prepričan, da je biografija nadgradnja njegovega dozdajšnjega ustvarjanja. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kitak
Kitakova knjiga naj bi se dotaknila tudi njegovih ljubezenskih avantur in izgube vere v ljubezen, razmišljanja o končanju svojega življenja in zakulisja dogajanja z nekaterimi nekdanjimi varovanci, kot so Maja Prašnikar, Sanja Grohar, Sabina Mali … Foto: MMC RTV SLO/Aleš Oblak
Nana Zeneli
Zenelijeva načrtuje izid nove knjige po novem letu. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Mihelič
Miheliču je pri pisanju biografije o Salome z nasveti pomagala publicistka Vesna Milek. Foto: MMC RTV SLO

"Zgroženo sem jo pogledala in ji odločno rekla: 'A tebi kaj ni jasno?? Jaz sem noseča in ti bi kar z mano spala, je s tabo vse v redu??!!! Haloo," je le izsek iz biografije ljubljenke rumenega tiska Urške Čepin, ki je med pisatelje izstrelila do takrat glasbeno menedžerko Nano Natašo Zeneli.

"To mi je bilo očitno namenjeno in usojeno in tako je knjiga nastala," je odločitvi, da napiše knjigo za MMC spregovorila Zenelijeva, ki je še dodala, da je že v mladosti vse dogodke skrbno zapisovala v svoj dnevnik.

O fenomenu 'zvezdniških' biografij pri nas sta z Zenelijevo debatirali še Jerca Mrzel in Alenka Jeraj v oddaji Piramida.

Biografija je postala prava prodajna uspešnica in hkrati jabolko spora med pisateljico in glavno junakinjo. Zenelijeva - ki ji v teh dneh ne zmanjka umetniške žilice, saj piše svoj roman in dodaja, da bo zaradi morebitnih tožb napisala, da je knjiga izmišljena - trdi, da so k "uspehu" Urškine biografije pripomogili trije razlogi: "Kot prvo je bila prva takega žanra, in vemo, da če si prvi, si prvi, in ni razloga, da se ne bi dobro prodajala, kot drugo je bila Urška in je še seveda zelo zanimiva za bralce, saj je več kot polovico napisanega v knjigi že pred tem izdala medijem in ljudje so množično kupovali trač revije, kot tretje je knjiga napisana po besedah Urške, torej v njenem žargonu in je zagotovo ljudem bližje pogovorni jezik, kot da bi si jaz omislila tekst s pravilno slovenščino."

Biografije - modna muha?
Na knjižnih policah pa so se v zadnjih mesecih (po biografiji pevca Jana Plestenjaka iz leta 2005, ki jo je napisal novinar Jaka Lucu) poleg Urškine zgodbe pojavili biografiji samooklicanega "štajerskega slavčka" Damjana Murka in najbolj znane transseksualke pri nas Salome. "Ne oziram se na vse tiste pisune, ki se imajo že za pisatelje," je ob predstavitvi knjige o Salome spregovoril pisec knjige Tomaž Mihelič, bolj znan pod umetniškim imenom Marlenna, in dodal: "Dejstvo je, da tako kot ena dlaka ne naredi moškega, tudi ena knjiga ne naredi pisatelja."

Kaj šteje? Zunanjost ali notranjost?
Pri tem se zastavlja še eno vprašanje, ali postaja platnica knjige pomembnejša od vsebine. "Zunanjost je v nekem prvem pogledu pomembna, vendar, notranjost - vsebina daje tisti pravi pečat," je prepričan Kitak, ki še dodaja, da je pomembno, kaj nam knjiga sporoča. Medtem pa je pisateljica Janja Vidmar opozarja: "Vse bi nas moralo skrbeti, kdo bo imel čas brati, če bomo vsi pisali, kajne?"

Znanim imenom odprta vrata založbe?
Nobena skrivnost pa ni, da so vse tri biografije izšle pri istem založniku. Je morda pot do njega hitrejša, če pisci omenijo, da pišejo o znanih obrazih? "Ja, seveda o tem ni dvoma, sploh pa zdaj, ko so založniki dojeli, da je to njim sekira v med," trdi Zenelijeva.

Pisanje biografij po tekočem traku
Sodu pa ni videti dna. Izdajo biografske knjige v teh dneh napoveduje zvezdnica resničnostnih šovov, Suzane Jakšič, ki pa jo bo napisala kar sama: je namreč nečakinja priznanega pisatelja Ferda Godine, zato o svojih pisateljskih sposobnostih niti najmanj ne dvomi. Izdajo knjige o slovenskih estradnikih je poleti napovedal tudi nekdanji glasbeni menedžer Matjaž Kitak, ki je pisanje trenutno postavil na stranski tir. "Za sam navdih po lastni knjigi gre na račun Sanje Grohar. Ko sva zaključila najino sodelovanje, sem se odločil, da izdam knjigo," je za MMC povedal Kitak.

Toda zakaj se vse več opazovalcev in akterjev družabne scene zateka k pisanju knjig? "Takšne vsebine in zgodbe ne morem v treh do štirih stavkih povedati preko medijev," v svojem primeru trdi Kitak. In kaj tovrstne izdaje knjig pomenijo za družabno sceno? "Imam občutek, da se naša estradna scena na vse pretege trudi biti kot hollywoodska. Naša družabna scena je resnično prava folklora in včasih se prav z veseljem nasmejim," končuje Kitak.