Pred nastopi vsi člani postanejo fantje po imenu Srečko. Foto: Stane Sršen
Pred nastopi vsi člani postanejo fantje po imenu Srečko. Foto: Stane Sršen
Maestro
Lani so nastopili tudi na festivalu Slovenska polka in valček in se takole pozabavali z voditeljico Ano Dolinar. Foto: Stane Sršen

Menim, da se razlikujemo od drugih predvsem po drugačni energiji, ki vlada med nami.

Maestro
Ema, Viktorji, televizijske oddaje, dogodki - Maestro so zaželeni povsod. Foto: Spletna stran skupine

Dlani, obrnjene navznoter, stik obeh palcev in stegnjeni prsti navzdol ponazorijo naš veliki M kot MAESTRO.

Amerika mi je izziv že od dvanajstega leta. Od takrat naprej sem poletne počitnice vsako leto preživljal v Los Angelesu, ki je meka za hiphop, ki mene najbolj zanima.

Fantje, katerih spretnosti smo lahko občudovali v eni izmed oddaj iskanja talentov, vsak torek pa zamigajo tudi v ritmih oddaje Parada na Televiziji Slovenija, navdušujejo z dovršeno koreografijo in slogovno urejenostjo, mnoga dekleta pa ne pozabijo omeniti niti njihovega privlačnega videza.

Kdo je Anže Škrube, kakšne so njegove želje, kaj pomeni prepoznavni znak Maestra z dlanmi in še kaj pa v spodnjem pogovoru.

Pred kratkim ste v Bochumu postali dvakratni svetovni prvaki, tako v hiphopu malih skupin kot hiphop formacijah. Koliko naslovov imate zdaj skupno? Kaj štejete za svoj največji uspeh?
Plesna skupina Maestro je bila v začetku leta 2008 še moja vizija, da bi lahko z njo uresničil svoje koreografske in plesne sposobnosti ter izkušnje, ki sem si jih že osem let nabiral v tujini. Zaradi velike želje biti prostih rok in ustvarjati brez omejitev, neodvisno, in se razvijati naprej sem si drznil z nekaj svojimi plesnimi kolegi v septembru 2008 omisliti plesni studio Maestro. Takrat sem se končno počutil svobodnega v svoje m delu. Tako sem imel možnost izvajanja koreografij v svojevrstnem slogu, podajanja plesnega znanja na zanimivejši način in uspehi so bili tukaj. V borih dveh letih smo 14-krat osvojili prvo mesto na državnih, evropskih in svetovnih odrih, eno drugo, eno tretje in eno četrto mesto. Ne glede na naša osvojena prva mesta štejemo za naš največji uspeh to, da smo Sloveniji pokazali, kaj pravzaprav je moderni ples, in da je Slovenija posledično to zvrst vzljubila.

Koliko odrekanja in treningov stoji za takšnimi predstavami in uspehi? Ali ste fantje študenti, zaposleni ali se morda ukvarjate izključno s plesom?
Včasih s treningi že kar pretiravam, moji plesalci pa so zelo disciplinirani in vedno pripravljeni narediti vse, da lahko prihajajo na številne treninge. Težko je usklajevati šolske oziroma študijske obveznosti, ker smo študenti, sicer pa maksimalno plesno aktivni.

Kaj je po vašem mnenju glavna prednost plesne skupine Maestro v primerjavi z drugimi tovrstnimi skupinami? Drugače, v čem ste boljši od drugih?
Menim, da se razlikujemo od drugih predvsem po drugačni energiji, ki vlada med nami. Verjetno se pozna tudi to, da smo vsak dan skupaj, in ko pridemo na oder, smo tako povezani in navajeni drug na drugega, da se znajdemo v vseh situacijah.

Ste morda kdaj vi osebno ali skupina dobili povabilo za sodelovanje s kakšnim svetovno znanim glasbenim izvajalcem? Je to sploh vaša želja, iti v tujino in se dokazati tudi tam?
Če imate v mislih katero izmed svetovnih pevskih zvezd, sem osebno že bil povabljen v Los Angelas k sodelovanju z Janet Jackson, letos pa k sodelovanju v filmu Leave it on the Floor, kjer sem še z nekaj plesalci posnel plesni vložek, ki je del tega filma. Kar se tiče želja, pa bi si želel delati z različnimi evropskimi in ameriš kimi izvajalci. Želje se mi že počasi uresničujejo …

Videli smo vas lahko v oddaji Slovenija ima talent, na Viktorjih, gledamo vas v Paradi. Imate nastopov in ponudb v Sloveniji dovolj?
Zaradi drugačnosti in hitrega uspeha smo Maestrovci dosegli prepoznavnost in v hipu postali zaželeni po vsej Sloveniji. In veseli smo številnih povabil.

Kaj pomeni vaš zaščitni znak, ko dlani obrnete navznoter in stegnete prste?
Ja, to sodi k naši prepoznavnosti, to je naš logo. Dlani, obrnjene navznoter, stik obeh palcev in stegnjeni prsti navzdol ponazorijo naš veliki M kot MAESTRO.

Imate pred nastopom kakšen ritual, nekaj, kar vsakič naredite za srečo?
Pred nastopom smo kar vsi "Srečkoti", čeprav imamo v skupini le enega Srečka, ki nas zelo rad osreči, še posebej pred nastopom, ko pove kaj zelo zanimivega, tako da smo lahko pred nastopom skoraj vedno srečno nasmejani. Mogoče bi se temu tudi lahko reklo ritual.

Poleti se je veliko govorilo o tem, da naj bi bila skupina tik pred razpadom. Je bilo v tem kaj resnice ali je šlo le za zlobne govorice?
S temi govoricami nisem seznanjen, ker sem bil tri mesece oziroma vse poletje v Los Angelesu. So me pa klicali v Ameriko iz različnih slovenskih m edijev in me povpraševali, pa sem zmeraj odvrnil, da se imamo tako radi, da bi se stežka skregali (smeh).

Kje se vi osebno vidite v prihodnosti, na primer čez pet ali deset let?
Amerika mi je izziv že od dvanajstega leta. Od takrat naprej sem poletne počitnice vsako leto preživljal v Los Angelesu, ki je meka za hiphop, ki mene najbolj zanima. Tudi letos sem imel tam veliko priložnost sodelovati s svetovno znanimi koreografi, s katerimi se sicer poznam že iz prejšnji let. V Los Angelesu sem učil in imel nekaj plesnih delavnic na eni izmed največjih plesnih šol in treniral tudi zase.

Vas kaj moti, ko mnoga dekleta o vas govorijo predvsem kot o "luštnih fantih" in ne toliko kot o vrhunskih plesalcih?
Ko nas dekleta vidijo kot moške, smo najbolj veseli, saj smo plesalci le takrat, ko smo na odru, drugače pa je življenje kot življenje, mi fantje gledamo "luštne punce", punce pa gledajo "luštne fante".

Nastop na Viktorjih 2009

Nastop na Emi 2010

Menim, da se razlikujemo od drugih predvsem po drugačni energiji, ki vlada med nami.

Dlani, obrnjene navznoter, stik obeh palcev in stegnjeni prsti navzdol ponazorijo naš veliki M kot MAESTRO.

Amerika mi je izziv že od dvanajstega leta. Od takrat naprej sem poletne počitnice vsako leto preživljal v Los Angelesu, ki je meka za hiphop, ki mene najbolj zanima.