V svetu zabave ima še veliko načrtov. Foto: Dejan Nikolič
V svetu zabave ima še veliko načrtov. Foto: Dejan Nikolič
Rebeka Dremelj
Ob promociji v Sarajevu je zbrano občinstvo navdušeno skandiralo: 'Bravo, Rebeka!' Foto: Dejan Nikolič
Rebeka Dremelj
Rebeka pogosto menja barvo in obliko pričeske pa tudi slog oblačenja. Foto: Dejan Nikolič
Rebeka Dremelj
Nuška Drašček, Natalija Verboten, Lorella Flego - vse so se odločile za nosečnost. Tudi Rebeka priznava, da si želi s Sandijem narediti korak naprej. Foto: Dejan Nikolič

Nekdanja mis Slovenije se že desetletje posveča glasbi, zadnja leta pa je vsaj toliko kot v Sloveniji dejavna tudi v nekdanji Jugoslaviji. Prav zato je novi, slovensko-bosanski album Differo v bosanski prestolnici predstavljala kar tri dni, na izlet pa povabila tudi nekatere znane Slovence, ki jih ima za prijatelje.

Kaj Rebeka, ki ji mnogi radi nadenejo oznako "multipraktik", pravi nekaj dni po prespanem "dnevu d" in kaj se še plete v njeni glavi, pa v spodnjem pogovoru.

Za vami so trije dnevi promocije novega albuma Differo v Sarajevu. Mediji vso organizacijo in izpeljavo opisujejo v presežnikih. Se tudi vam smeji ali menite, da bi kaj lahko naredili še bolje?
Nikoli nisem povsem zadovoljna sama s seboj, vedno bi bilo lahko še boljše. Ampak še Einstein je rekel, da je v perfekciji praznina, tako da se tolažim s tem. (smeh) Kakor koli, dogodek je odlično uspel in vesela sem, da so vsi navdušeni, tudi sama sem po končanem delu zaspala z nasmeškom na obrazu.

Zakaj ste izbrali prav Sarajevo, in ne morda Beograda? Kaj vam je tako všeč v bosanski prestolnici - njegova duša, ljudje, morda tamkajšnja glasbena scena?
Leto in pol sem bila skoraj ves čas v Sarajevu. Sodelovala sem v oddajah Zvjezde sa zvjezdam in njihovi različici Zvezde plešejo, kjer sem si izkušenj nabrala že v oddaji Spet doma. Pred kratkim sem prebrala članek v njihovem časopisju, češ da če mi je pri njih tako všeč, naj ostanem kar pri njih. Zato sem se odločila, da vsem pokažem, kaj mi je tako všeč. In ne, to ni so čevapčiči. (smeh) Predvsem so to ljudje. Odprti, iskreni, ljubeznivi … Lepo mi je tam.

Kako želite, da bi opisovali novo ploščo? Kot "balkanski" pop, moderni pop, gre morda za "MTV-jevsko" stvar, kaj drugega?
Težko ga vržem v škatlo. Zagotovo je pop, ampak ni ne balkanski, ne moderni ... Predlagam, da poslušate in žanr najdete sami. Album nosi naslov Differo. Zagotovo je drugačen.

Katerim glasbenikom z območja nekdanje Jugoslavije sicer najraje prisluhnete? Imate morda koga med njimi tudi za svoj vzor - pa ne le glasbeno, tudi glede "mašinerije" za njim ali odnosa do medijev?
Nimam vzornikov, poskušam slediti sama sebi. Je pa res, da zelo občudujem Gibonnija, ker je preprosto neverjeten. Je zelo inovativen, izjemen glasbenik, njegove skladbe so kakovostne ...

Imate občutek, da bo tudi Balkan kmalu za vas postal premajhen in si zato želite poskusiti še v kakšnih drugih državah, ali menite, da imate tudi na tem območju še veliko pokazati?
V bistvu nisem še ničesar pokazala. Tukaj me čaka še ogromno dela. Če bo šlo vse po sreči, bom še kar nekaj let zelo dejavna le na tem področju. Potem pa bo tako ali tako čas za v pokoj. (smeh)

V BiH-u in Srbiji ste gostja različnih TV-oddaj in šovov. Kako vas napovedujejo in opisujejo tam, kot "pojočo misico" ali vaše lepotne kariere sploh ne omenjajo več, kot to radi počnemo v Sloveniji?
Včasih se najde kdo, ki pove, da sem bila mis, ampak z veliko večjo mero spoštovanja kot tukaj. Pri nas me še vedno radi označujejo s "pojoča misica", čeprav sem lepotno lento nosila eno leto, kot pevka pa ustvarjam že skoraj deset let. V državah pa sem pevka, ki je bila nekoč mis. In to je zelo velika razlika.

Na promocijo albuma ste povabili tudi nekaj znanih Slovencev, npr. Marka Vozlja, Jasno Kuljaj, Violeto Tomič, Marlenno. Jih imate za prijatelje ali bolj znance oziroma poslovne partnerje?
To so vsi moji dobri, osebni prijatelji. Imam jih rada, zato sem želela z njimi deliti ta dan, ki mi je v zadnjih nekaj letih zagotovo pomenil največ.

Vas vse to pojavljanje v mediijih, neprestano iskanje novih imidžev in trači že kdaj tako utrudijo, da vas prime, da bi dvignili roke in se umaknili iz javnega življenja?
Med pripravami na dogodek in organizacijo celotnega projekta sem bila tik pred tem, da dvignem roke. Preveč stvari sem si nakopala na svoj hrbet in potem to zelo težko nosila ... Ampak na koncu, kot pravijo, za dežjem vedno posije sonce, in danes sem vesela, da sem tisti žarek le videla nekje ...

Malo se govori o vaši kolekciji spodnjega perila. Ste ta projekt opustili ali samo trenutno potisnili v ozadje?
Trenutno sem dala prednost glasbi.

Nekaj časa že napovedujete, da si s fantom Sandijem želite imeti družino. Bo po izidu novega albuma zdaj kaj več časa zanj oziroma za vaju ali imate v glavi že nove projekte?
Ja, biološka ura tiktaka. (smeh) Bomo videli, kako bo. Zagotovo si želim korak naprej tudi v zasebnem življenju. Za vsako stvar je potreben določen čas … Veselim se prihodnosti.

Poslušajte še Rebekin zadnji singel Pod mojo kožo.