Foto:
Foto:
Franci Kek
Franci Kek - že desetletja sinonim za Rock Otočec. Foto: RTV SLO
Pero Lovšin
Poleg od pred kratkim spet delujočih legendarnih Pankrtov ... Foto: RTV SLO/A. J.
... bodo na Otočcu nastopili tudi Niet in poskušali ponoviti zmagoslavje iz Križank. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Skoraj deset let je minilo od prvega nastopa Siddharte na Rock Otočcu. Vmes se je zgodil stadion, maraton ... A fantje čutijo do Otočca spoštovanje. Foto: RTV SLO

V verjetno najbolj priljubljenem študentskem zbirališču v Ljubljani je že kar legendarni organizator verjetno najbolj priljubljenega (in najbolj blatnega!) glasbenega festivala na slovenskih tleh, Franci Kek, v družbi nekaterih rokerjev, ki bodo tam nastopili, predstavil letošnji program Rock Otočca. "Če bo treba, bomo to delali do 'penziona'," se je pošalil Kek.

Letošnji festival bo poleg glasnega rocka spet zaznamovala družbenoangažirana nota, med drugim bodo mladino, zbrano na prizorišču ob Krki, ozaveščali o položaju v Tibetu in opozarjali na grozeče podnebne spremembe. Ker smo v letu medkulturnega dialoga, pa bo svoje mesto našla tudi ta tematika. Za obiskovalce bodo tudi letos organizirali družabne, zabavne in športne igre, različne "naj" izbore in improtekmovanje.

Bog Pankrtov je ... elektrika!
Izmed rokerjev, ki so se udeležili predfestivalskega druženja, je prvi spregovoril Pero Lovšin, vodja na novo združenih Pankrtov, ki je s svojo skupino na Rock Otočcu nastopil že davnega leta 1983, nato pa spet leta 1997. Kot se je spomnil Lovšin, je prvič sijalo sonce, drugič pa je nastop Pankrtov zaznamovala nevihta, ki pa jih ni zmotila, in z uvodnimi takti in besedilom "Moja mama je strela ..." se je začel eden njihovih najbolj nepozabnih koncertov. "Naš Bog je elektrika," je v svojem slogu končal Pero.

Nato je spregovoril glasbeni poznavalec Igor Vidmar, ki je poskrbel, da bodo na letošnjem Otočcu zarohneli Sham 69, "eno večjih imen klasičnega punka".
Rock Otočec združuje legende in generacije
Povod za združitev Benča, ki je spregovoril za Vidmarjem, in njegovih Legend je ravno nastop na Rock Otočcu, pravi Benč, ki meni, da je vsaj enkrat nastopiti na Otočcu "obvezno" za slovenske rokerje, saj gre za posebno prelivanje energij in vrhunec rockdogajanja pri nas. "Sodelovanje z mlajšimi glasbeniki je pravzaprav to, za kar je glasba narejena," je povedal Benč in tako kot Kek na festival povabil celotne družine, saj se bo za vsako generacijo našlo nekaj.
Ob tem je Kek pripomnil še, da so se leta 1990 tudi Buldožerji spet združili ravno zaradi nastopa na Otočcu, lani pa so organizatorji tja pripeljali Pepel in kri.

Siddharta spoštuje Otočec
Predstavnik mlajše generacije rokerjev, pevec Tomi iz Siddharte, se je spomnil prvega nastopa skupine na Otočcu "davnega" leta 1999, ko so, kot je dodal Kek, čeprav so bili še neuveljavljeni in so nastopili sredi dneva, ob 16.40, fantje prispeli zelo profesionalno: z avtobusom, majicami z imenom skupine, imeli so tudi že menedžerko.
Takrat je bil Rock Otočec največji oder, na katerem so do takrat nastopili, je povedal Tomi in dodal, da so bili sicer še malce nevešči, a je bila to ena glavnih odskočnih desk in imajo zato do festivala še posebej veliko spoštovanje. Vodja Siddharte upa, da si bo v nedeljo v družbi udeležencev festivala lahko ogledal še konec evropskega prvenstva v nogometu.

Največji oder za Niete do zdaj
Kot je povedal Kek, že od leta 1999 čakajo na odkritje kakšne mlade skupine, ki bi tako kot Siddharta lahko napolnila Halo Tivoli ali celo bežigrajski stadion, je pa preteklo leto ponudilo dva "stara nova": Niete in Pankrte, ki bodo zavzeli tamkajšnji oder.
Igor Dernovšek iz Nietov, ki so prejšnji teden zmagoslavno nastopili v Križankah, je povedal, da bi si sicer želel, da bi bilo na slovenskem glasbenem prizorišču več mlajših skupin uporniškega duha, a ker je v zadnjem času malce "plehko", so se vrnili oni, kar pa jim je čisto všeč. Nieti bodo tokrat prvič stali na otoškem odru, kar bo njihov največji in drugi najdaljši koncert do zdaj - organizatorji so jim namenili 50 minut. Dernovšek upa, da bo na Otočcu vzdušje vsaj tako dobro kot v polnih Križankah.

Kek je za konec omenil še nekaj drugih napovedanih skupin, med katerimi so Tide, Zablujena generacija in hrvaški Jinx ter zbrane povabil na cviček in mesne dobrote, ki jih je dostavil naravnost z v nedeljo končane novomeške Cvičkarije.

Od 27. do 29. junija bo torej spet čas za blatno rajanje, dobro glasbo in druženje ob Krki - vabljeni na Rock Otočec 2008!

A. K.