Na jasi pred gradom se vsako leto zbere množica obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Na jasi pred gradom se vsako leto zbere množica obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Vitezi
Viteški turnir je prava paša za oči. Foto: MMC RTV SLO
Obisk Erazmovega viteškega turnirja

Potem ste se morali odpraviti k veličastnemu Predjamskemu gradu, kjer se je ob zjutraj začel že 15. Erazmov viteški turnir. "Zjutraj je bilo oblačno, zdaj pa se počasi jasni, tako da vse poteka po programu. Prireditev zagotovo bo," so za MMC dopoldne potrdili organizatorji, družba Turizem Kras.

Prireditev se je raztegnila na dva dni
Lani je h gradu prišlo 7.000 obiskovalcev, letos pa si jih želijo še več, najmanj 10.000, pravijo. Nastopilo je več kot 300 posameznikov in viteških skupin iz Avstrije, Italije, Hrvaške in Slovenije, glavno dogajanje pa je bilo ob 11. in 17. uri, ko so potekale glavne igre obleganja gradu, ob zvokih fanfar in bobnov pa je iz gradu proti turnirskemu polju krenila tudi povorka z metalci zastav, Erazmom in grajsko gospodo. Tako kot lani je boje vodil Peter Poles, ki se je za en dan spremenil v grajskega klicarja Petra Polesiusa.

V Turizmu Kras so dejali, da je zelo lepo uspel tudi sobotni večer, ki so ga poimenovali Noč ognja in zabave. Veliko obiskovalcev si je lahko ogledalo nočno obleganje gradu, ki se je sklenilo s tlačansko veselico.

Erazmov skrivni rov
Spomnimo, legenda o Erazmu Predjamskem se je začela, ko se je avstrijski cesar Friderik III. odločil, da Erazma ujame, zato je nad grad, kamor se je ta zatekel, poslal vojsko pod poveljstvom tržaškega glavarja Gašperja Ravbarja. Oblegali so ga leto in dan ter spodaj hirali od nemoči in jeze. Erazem Predjamski pa je prek skrivnih rovov kopičil zaloge hrane in zavojevalcem celo ponujal hrano, pečenega vola ter sveže nabrane češnje.

Poleg obleganja gradu je bil danes največji poudarek na viteškem turnirju, na katerem se predstavljajo vitezi konjeniki in mečevalci. Novost turnirja je novo prizorišče nad grajsko Taberno, na katerem so se predstavljale viteške skupine.

Ko se otroci znajdejo v srednjem veku
Dodatna prizorišča so bila po vsej Predjami. Na trgu pri Erazmovi lipi so svoje izdelke razstavljali mojstri stare obrti. Tu je bila še gostinska ponudba, ki je poleg klasičnih vključevala predvsem srednjeveške dobrote.

Ob hrani na odru so goste zabavali glumači, čarodej, godci in orientalska plesalka, tudi tokrat pa je bilo veliko pozornosti posvečene programu za otroke, saj je bil ob kašči otroški turnirski prostor, ves dan pa so potekale otroške delavnice, na loki ob mlinu je bil viteški tabor, med opoldanskim odmorom pa mala šola mečevanja za najmlajše.

Obisk Erazmovega viteškega turnirja