Nagrado za prvo mesto je osvojila skupina DDB z videoizdelkom Nasilje - povej naglas. Foto: MMC RTV SLO
Nagrado za prvo mesto je osvojila skupina DDB z videoizdelkom Nasilje - povej naglas. Foto: MMC RTV SLO

Proslava je označevala tudi konec Unicefovega multimedijskega natečaja za mlade od 14. do 20. leta. Njihovi izdelki so bili predstavljeni v preddverju Kina Šiška, razstavo pa je dopolnil tudi vizualni projekt "Namenoma" kolektiva oblikovalcev in street artistov Zek Crew.

Ob zvokih ljubljanskih vitezov vinila DJ-jev Borke in Dada so plesne trike izvajali mladi mojstri brejkanja iz skupine Sweet with style. Po končani predstavi vrtenja na glavah in premetih se je večina obiskovalcev premaknila v zgornje nadstropje, kjer sta Murat in Zhiga dokazala, da je lahko tudi ustna votlina vrhunski inštrument.

Beatboxerja sta pripravila kratko predavanje o različnih slogih in razložila, kako dosežeta na prvi posluh nedojemljive zvoke in zvočne učinke. Skoraj polna velika dvorana, ki jo je prej ogrel že stand-up komik in raper Pižama, ni skrivala navdušenja nad novim duetom, poznanim raperjem Muratom in mladim samoukom Zhigo.

O nasilju na glas kot Leaf-fati
Sledila je nagovor predsednika Društva Unicef Slovenija Mirana Boštica. Opozoril je, da obstajata dve strani enega sveta in da so pred 20 leti oblikovali najpomembnejši dokument otrok, ki na enem mestu vključuje celoten razpon človekovih pravic. Konvencijo je do danes ratificiralo že 192 držav, ki so se s tem obvezale, da bodo ustvarile nov, prijaznejši svet za otroke.

Napovedal je predstavitev najboljših treh projektov multimedijskega natečaja. Namen tekmovanja je bil, da mladi ustvarjalno razmislijo o razvojnih ciljih tisočletja in z uporabo različnih medijev pripravijo dela, s katerimi svetu povedo, da jim ni vseeno. Nagrado za prvo mesto je osvojila skupina DDB z videoizdelkom Nasilje - povej naglas. Film je v celoti posnet v tišini in sporoča, da morajo žrtve nasilje o svojih težavah spregovoriti na glas.

Na koncu je sledil glasbeni vrhunec s posthardcorerockerji Leaf-fat, ki so v Šiško prišli naravnost s turneje po Nemčiji. V svojem značilnem slogu so žagali, noreli po odru in spravili obiskovalce na noge.

Nastop skupine Leaf-fat


Intervju z mladim ustvarjalcem Zhigo.

Murat in Zhiga skupaj beatboxata