Slovenska raperja Murat in Jose se že dolgo borita proti predsodkom, stereotipom in ksenofobiji. Zavzemata se za strpnost, drugačnost in odprtost, pa tudi za otrokom prijaznejši svet. Foto: Luka Matijevec
Slovenska raperja Murat in Jose se že dolgo borita proti predsodkom, stereotipom in ksenofobiji. Zavzemata se za strpnost, drugačnost in odprtost, pa tudi za otrokom prijaznejši svet. Foto: Luka Matijevec
Leaf-fat
Leaf-fat bodo v Šiško prileteli naravnost iz Nemčije. Foto: Organizator
Konvencijo o otrokovih pravicah je do danes ratificiralo že 192 držav, ki so se s tem obvezale, da bodo ustvarile nov, prijaznejši svet za otroke. Foto: Organizator

Unicefov dogodek "Ni mi vseeno" bo v petek, 20. novembra, Kino Šiška spremenil v "multimedijsko mravljišče mladih iz vse Slovenije", so zapisali organizatorji dogodka, na katerem se bo od 18. do 22. ure "brejkalo, skrečalo, repalo, beatboxalo, pelo, godlo in plesalo" ter tako pomenu primerno proslavilo 20. obletnico najpomembnejšega dokumenta otrok našega planeta – obletnico sprejema Konvencije o otrokovih pravicah.

Dve plati enega sveta
Hkrati se bodo spomnili, da obstajata dve plati enega sveta, in sicer z multimedijskimi projekti, prijavljenimi na Unicefov ustvarjalni natečaj z naslovom "Ni mi vseeno", katerega zmagovalci bodo znani prav na tem istoimenskem dogodku, s katerim se natečaj tudi zaključuje.

Razstava na natečaj prijavljenih multimedijskih projektov bo obiskovalce pozdravila ob vstopu v preddverje Kina Šiška, dopolnil pa jo bo tudi vizualni projekt "Namenoma" večkrat nagrajenega kolektiva oblikovalcev in uličnih umetnikov Zek Crew. Spust v Malo dvorano (Komuno) obeta urbane užitke ob "skrečanju" ljubljanskih "vitezov vinila", DJ-jev Borke in Dada, in plesnem performansu B-boy skupine Sweet with style, ki ji bo glasbeno podlago dajal DJ Woo-D, so organizatorji še zapisali v sporočilu za javnost.

Ustna votlina - vrhunski inštrument
V Veliki dvorani (Katedrali) bo za krohotajoč potkov večer skrbel prekaljeni odrski maček, glasbenik, stand-up komik in raper Pižama. Da je ustna votlina vrhunski inštrument, bosta dokazala najboljša slovenska beatboxerja Murat in Zhiga, sledila pa bosta še glasbena vrhunca – najprej bo s skupino nastopil najuspešnejši slovenski hip hop dvojec Murat & Jose, za konec pa bodo v svojem značilnem slogu "žagali" post hardcore rockerji Leaf-fat, ki bodo v Šiško prileteli naravnost s turneje po Nemčiji.

Med glasbenim dogajanjem bo v Veliki dvorani potekala tudi predstavitev zmagovalnih projektov multimedijskega natečaja "Ni mi vseeno", razglasitev zmagovalcev natečaja in podelitev nagrad. Unicef Slovenija je natečaj razpisal v okviru evropskega projekta "Globalna ekonomija - globalna solidarnost: promocija razvojnih ciljev tisočletja".

Natečaj je bil namenjen mladim od 14. do 20. leta, da aktivno razmislijo o razvojnih ciljih tisočletja (kot sta, denimo, "Izkoreniniti skrajno revščino in lakoto" ter "Doseči univerzalno zagotovitev osnovne izobrazbe") ter z uporabo različnih medijev pripravijo dela, s katerimi svetu povedo, da jim ni vseeno.

Za otrokom prijaznejši svet
Prav poseben pomen pa bo dogodku dodala obletnica sprejema Konvencije o otrokovih pravicah, ki je bila sprejeta prav na ta dan, 20. novembra, pred 20. leti na seji Generalne skupščine Združenih narodov. Konvencija predstavlja prvi pravno zavezujoč mednarodni dokument, ki na enem mestu vključuje celoten razpon človekovih pravic, vključno s civilnimi, kulturnimi, ekonomskimi, političnimi in socialnimi pravicami. Konvencijo je do danes ratificiralo že 192 držav, ki so se s tem obvezale, da bodo ustvarile nov, prijaznejši svet za otroke.