Uspešno sta prebrodila vse čeri zakona in sta skupaj že 65 let. Foto: RTV SLO
Uspešno sta prebrodila vse čeri zakona in sta skupaj že 65 let. Foto: RTV SLO
Diamantna poroka
Ponovno sta si nadela poročna prstana. Foto: RTV SLO

Postavnega Ladislava iz Rač so najprej očarale lepe noge Trboveljčanke Pavle, kmalu pa se je tudi zaljubil vanjo. Ker je bila simpatija obojestranska, se mu ni bilo treba pretirano truditi za njeno pozornost. 20. aprila leta 1941, le nekaj dni po začetku druge svetovne vojne, sta stopila pred oltar.

Vojna vihra ju je kmalu po zakonski zaobljubi ločila za skoraj štiri leta, saj je moral Ladislav najprej v nemško vojsko, od koder je pobegnil in bil nato ujet. Iz civilnega taborišča je ponovno pobegnil in se pridružil angleškim odpornikom.

Ob koncu vojne pa za mlada zakonca tragedij še ni bilo konec, saj sta izgubila prvorojenca. Pa vendar sta uspešno prebrodila vse čeri zakona. Pravita, da je treba veliko potrpeti in odpuščati, da lahko skupaj ostaneš celih 65 let.

Zakonca sta povedala, da se črni oblaki razgrnejo z dobro voljo. Dobre volje sta si danes ponovno nadela poročna prstana. Civilni poroki na gradu Rače je sledila še zaobljuba v cerkvi. Praznovanje takšnega jubileja pa najverjetneje še traja.