Resničnostni šov - voajerizem ali zgolj zabava? Foto: RTV Slo
Resničnostni šov - voajerizem ali zgolj zabava? Foto: RTV Slo
Sandra Bašić Hrvatin
Do kod bodo šli ustvarjalci šovov? Foto: RTV Slo

Odnos med nama je bil vzpostavljen že od samega začetka, je v oddaji Studio City povedal 28-letni Ljubljančan in prvič javno priznal, da spolni odnos, zakrit pod rjuho, ni bil zaigran.

V enem trenutku sem pred kamero odprl kondom in tako vsem mladim pokazal, da jih tudi tukaj uporabljamo, je še povedal in dodal, da z 21-letno Diano še vedno ohranjata stike. Oddajo To sem jaz so snemali v Skopju, sodelovalo pa je šest deklet in šest fantov iz vseh republik nekdanje Jugoslavije.

Začetek neskončne zgodbe?
V Studiu City so sicer predstavili nekatere dileme, ki se porajajo ob tovrstnih šovih. V Nemčiji so ponovno začeli snemati oddajo Veliki brat (Big Brother), ki bo časovno neomejena. V ta namen so zgradili 14 milijonov evrov vredno fiktivno mesto s približno 2.000 kamerami, ki naj bi tekmovalce spremljale leta in leta.

Dr. Sandra Bašić Hrvatin s Fakultete za družbene vede pravi, da je zvrst nedokončanih zgodb logično nadaljevanje dozdajšnjih resničnostnih šovov. Podobno kot telenovele, soap opere in tudi informativni program, ki se ponavlja iz dneva v dan in je skoraj vedno isti, tako zdaj stopajo na plano oddaje, v katerih bodo ljudje živeli navadno življenje in ga dali ljudem v pogled za nedoločen čas.

Prihodnost resničnostnih šovov
Če bo to postala praksa, pravi Bašić Hrvatinova, pričakujem, da bodo ljudje kmalu začeli 24 ur snemati svoje lastno življenje in ga dali vsem v pogled. Še naslednji korak je, da se sploh ne bomo zavedali, da nas snemajo. Prižgali bomo televizijo in na eni točki ugotovili, da smo postali glavni igralci oddaje, za katero ne vemo, kdo jo je režiral, pa tudi ne, kdo je lastnik avtorskih pravice zanjo. Vedeli bomo samo, da gledamo sami sebe oz. da drugi gledajo nas.