Kot je pojasnila Živa, v tujino pošiljajo dekleta in fante, ki imajo vsaj 16 let in več. Foto: RTV SLO
Kot je pojasnila Živa, v tujino pošiljajo dekleta in fante, ki imajo vsaj 16 let in več. Foto: RTV SLO
ŽIva Vadnov
Danes je predstavnica ene izmed slovenskih modnih agencij in pomaga mladim, še neuveljavljenim modelom, na njihovi poti k uspehu. Foto: MMC RTV SLO
Živa Vadnov
Živa se po osvojitvi lente ni ukvarjala le z manekenstvom, pač pa se je uspešno preizkusila tudi v voditeljskih vodah. Foto: MMC RTV SLO

Profil najbolj zaželenih modelov se spreminja od države do države trdi Živa, prav tako pa se ločijo tudi vrste trgov. Poznamo dva izrazito ločena profila modelov: couture/high fashion in commercial/komercialni modeli.

"V Parizu iščejo dekleta, ki so izredno vitka in imajo nenavadne, izstopajoče poteze obraza, v Milanu se modeli pravzaprav naredijo, saj gre za prestolnico editorialov in ustvarjanja modela. V Nemčiji prednjačijo predvsem komercialna dekleta in fantje," je razložila nekdanja mis Slovenije.

Pri nas pa, kot je še dodala, se še vedno išče predvsem klasična, torej komercialna lepota. "Vendar pa tudi tukaj prihaja do sprememb, saj dobimo vse več 'high fashion' oblikovalcev in časopisov, kjer lahko opazimo predvsem 'fashion' fotografije, ki poudarjajo tisto drugačnost in posebnost o kateri smo govorili," je dodala Živa.

Najmlajše manekenke in modeli so stari nekje od 12 do 13 let dalje. "Predvsem v tujini je nekdaj veljala smernica, da je bolje, če začneš zelo zgodaj in se do 17 leta že izoblikuješ. V Sloveniji in v naši agenciji so modeli stari nekje od 16 let naprej. Dekle ali fant mora imeti primerno telesno višino, ki je za dekleta med 173 in 180 cm ter za fante 182 cm in več," je za MMC razložila Živa.

Leta niso (tako) pomembna
In kaj potrebuje mlado dekle oziroma fant, da ga modni svet opazi? "Imeti mora zanimiv obraz in višini primerno oblikovano postavo. Dejansko ne obstaja neka strogo določena starostna meja, je pa res, da v tujino raje pošiljamo dekleta in fante, ki imajo vsaj 16 let in več, saj je to težka in dolga pot, ki jo lažje prehodijo starejši, ki imajo več izkušenj v modnem svetu na domačih tleh," je pojasnila nekdanja mis Slovenije iz leta 2004.

V tujini so se pred časom pojavili seminarji, ki učijo mlade, kako postati model. To je pri nas - delno zaradi majhnega trga - za zdaj še iluzija. "Noben seminar pa na žalost ne more izučiti in dodelati modelove osebnosti, ki je v tem času izredno pomembna lastnost v karieri modela in predvsem iskana od naročnikov. Ni dovolj le zunanjost in primerna višina ter izkušnje. Model mora imeti osebnost, karizmo, pozitiven odnos do življenja in dela v modni industriji," je mnenja Živa.

Iščejo se modeli z energijo
Nekdanja mis Slovenije še dodaja, da se danes v modnem svetu išče in najema modele z energijo, predvsem posameznike, ki od drugih izstopajo. Pomembnejši kot seminar je t. i. book modela oziroma predstavitvena mapa s fotografijami, ki v modi odpre več vrat kot seminar.