Deklice ne potrebujejo posebnih odlik za prijavo na seminar, le zanimati se morajo za poklic. Foto: EPA
Deklice ne potrebujejo posebnih odlik za prijavo na seminar, le zanimati se morajo za poklic. Foto: EPA
Maneken
V modnih vodah pa se ne znajdejo le deklice, ampak tudi fantje. Foto: EPA

Gruča mladih lepotic – starih od 12 do 18 let – se je pretekli teden zbralo v New Yorku na štiridnevnem seminarju t. i. "Modeling Campu", kjer so se pod vodstvom izvedenk učile prvih trikov ličenja in hoje po modni stezi.
Trinajstletna Chelsea Earackson iz New Jerseyja in njena sestra dvojčica Hannah sta za seminar izvedeli po spletu in prosili starše, da ju vpišeta. "Moja mama je se je strinjala, oče pa ni povsem razumel, za kaj gre," je dejala Chelsea za NYP in dodala, da je pozneje očeta prepričala mati.

Gre za projekt, ki ga je zasnovala nekdanji vodilni obraz modne biblije Vouge, Heather Cole. Udeležba na seminarju stane 999 ameriških dolarjev (kar znese okoli 780 evrov), a hkrati omogoča mladenkam srečanja z nekaterimi najvplivnejšimi osebnostmi modne industrije. Seminar ne poteka le v New Yorku, ampak ima svoje podružnice še v Washingtonu in Boci Ratonu na Floridi.

Cilj: postati samozavestnejša
Na seminarju deklice učijo, kako se šopiriti na modnih stezah s slogom, kot tudi, kako pozirati pred fotografi. "Gre za repliciranje profesionalnih izkušenj," trdi Colova in dodaja, da je glavni cilj deklicam vcepiti tisto prepotrebno samozavest, ki jo potrebujejo v nadaljevanju kariere oziroma življenja.

"Dobro je, da deklice začnejo zgodaj graditi svojo samopodobo in samozavest. Čez nekaj let bodo tako imele osvojene vse družabne veščine, ki jih bodo potrebovale," je še razložila Colova in priznala, da je dvanajst let le nekoliko prenizka starost za začetek manekenske kariere.