Tako slovenski predsednik Türk kot hrvaški predsednik Josipović se ponašata z mičnima edinkama, ki ju poleg šolskih uspehov odlikuje tudi lepota. Foto: MMC RTV SLO/Index
Tako slovenski predsednik Türk kot hrvaški predsednik Josipović se ponašata z mičnima edinkama, ki ju poleg šolskih uspehov odlikuje tudi lepota. Foto: MMC RTV SLO/Index
Družina Türk
Helena (na fotografiji v družbi očeta Danila Türka in mame Barbare Miklič Türk) je skoraj polovico življenja preživela v tujini, tekoče govori angleško in francosko. Foto: Urad predsednika Republike Slovenije
Družina Josipović
Lana se je skupaj z očetom Ivom Josipovićem, ki je poleg študija prava končal tudi študij skladateljstva, in mamo Tatjano veselila očetove zmage na predsedniških volitvah. Menda je podedovala tudi očetovo glasbeno nadarjenost. Foto: Index

Hči novoizvoljenega hrvaškega predsednika Iva Josipovića je prikupna mlada dama. Stara je 18 let in hodi v četrti letnik matematične gimnazije v Zagrebu. Je odlična učenka, ki se namerava vpisati na fakulteto naravoslovne smeri. Po razglasitvi izidov volitev in očetovi zmagi je Lana izjavila: "Super. Odličen občutek je vedeti, da bo očka predsednik."

Hrvaška je tako dobila tretjo "prvo hčer" po vrsti, saj je imel žensko potomko - hčer Nevenko - tudi Franjo Tuđman, prav tako pa Stipe Mesić, ki ima hčeri Dunjo in Sašo, nekoliko starejši od Lane.

Medtem ko Mesićevi hčeri nista bili medijsko izpostavljeni, je Nevenka Tuđman širši hrvaški javnosti dobro znana, piše hrvaški portal Index.

Lana Josipović je prava "očkova hči"
Med predsedniško kampanjo se je Lana sicer bolj ali manj skrivala pred predstavniki sedme sile, njena mati pa pravi, da tudi zdaj ne nameravajo spreminjati zasebnega življenja. Poskušala bo čim bolje usklajevati šolske obveznosti z morebitnimi potovanji in iz medijske prepoznavnosti morda iztržiti tudi kakšno korist. Ves čas bo pod budnim očesom varnostnikov.

Lana poleg lepote v šoli zbira petice, po očetu pa je podedovala glasbeno nadarjenost in igra klavir. Kmalu se namerava posvetiti še plesu. Poleg ponosne družine imajo dobre besede za Lano tudi sošolci, ki pravijo, da je simpatično in duhovito dekle, ki obožuje potovanja in se z veseljem uči tuje jezike. Kot veliko hčerk je Lana, ki je edinka, menda prava "očkova hči".

Kreativna svetovljanka Helena Türk
Tudi slovenski predsednik Türk ima hčerko - Heleno, ki se jima je s soprogo Barbaro Miklič Türk rodila leta 1980. Helena je skoraj polovico življenja preživela v tujini, deset let se je šolala v New Yorku, kjer je bila odlična učenka in maturo opravila leta 1998 na mednarodni gimnaziji ZN-a.

Študirala je umetnost in med študijem odšla tudi na izmenjavo v London, po diplomi pa se je vrnila v Slovenijo. Študij je nadaljevala na Fakulteti za podiplomski humanistični študij (ISH) in že pri 25 letih magistrirala, nato pa se zaposlila na področju trženja.

"Tisto nedeljo sem bila evforična in iskreno vesela, ker sem vedno poudarjala, da je moj oči super človek. Vesela sem, da je večina v njem videla pravo osebo za vlogo predsednika," je novembra 2007 o očetovi izvolitvi povedala za revijo Cosmopolitan.

Ob Türkovem prevzemu predsedniškega žezla pa je Helena Türk novinarjem pojasnila, da za zdaj še ne more napovedati, ali se bo njeno življenje spremenilo. Zatrdila pa je, da se bo, če bo to zaželeno, "vsekakor pridružila kakšnim dejavnostim".

Tudi v njenem življenju oče igra pomembno vlogo, "saj je vedno poskrbel, da je imela njegova hči o čem razmišljati", je povedala Helena, ki ima številne ustvarjalne konjičke. Zanima jo umetnost, aktivno govori angleško in francosko, zelo rada tudi pleše.