Veselje je v zraku. Foto: Reuters
Veselje je v zraku. Foto: Reuters
Sorodna novica Nogometna množica kljub kislemu vremenu vztrajala na slovenskih trgih

Najprestižnejša tekma v zgodovini slovenskega nogometa je poskrbela, da je 6000 vstopnic, kolikor so jih za slovenske navijače predvideli organizatorji, pošlo v hipu.

Privrženci slovenskih nogometnih asov so se povezali na družbenih omrežjih. Ob 15. uri se je navijaška glavnina začela zbirati v navijaški coni Mainufer. Med navijači naj bi bilo število tistih za Slovenijo bistveno več. Iz grl se je slišalo: "Kdor ne skače, ni Sloven'c!" Ob spremljavi harmonike so prepevali tudi Sivo pot.

Člani armade v belem so nato romali proti "Gozdnemu stadionu" Frankfurt Arena. Po cestah Frankfurta so vozili tudi avtomobili s slovenskimi registrskimi oznakami.

"Pogledala sem v očetovo omaro in tam našla Zahovičev dres"

"Super se imamo," so za MMC dejali prekmurski navijači, ki so eni izmed tistih zvestih privržencev, ki so v mesto ob Majni potovali kar deset ur. Skoraj brez glasu so navdušeno delili, da je bilo na glavnem trgu že dan pred tekmo veselo. Med "opremo" tistih Slovencev, ki se že potikajo po nemškem mestu, je bilo mogoče videti tudi dres s priimkoma Zahovič in Iličić.

"Da je moj fant lahko šel na vse tri tekme in na to zdaj, je moral vzeti na tekmo še naju s prijateljico," je dejala navijačica in dodala, da se je njenemu partnerju to obrestovalo, saj naj bi bil že nekaj časa na lovu za starim dresom Zahoviča.

"Pogledala sem v očetovo omaro in tam našla Zahovičev dres. Rekla sem si, da bo to gotovo vžgalo," je dejala njena prijateljica, ki je paru povedala o svoji najdbi in z njima tudi delila zgodbo, kako ji je oče prepovedal, da dres tudi nosi. Nad situacijo je bil srčni izbranec njene prijateljice navdušen. "Za zdaj ga še nosim jaz, ga imam v najemu, potem pa ga dobi on," je še zatrdila.

Napovedali sta sicer, da bo končni rezultat tekme 2 : 0 za Slovenijo, za gola pa naj bi poskrbela Iličić in Šeško.

Ozračje pred nogometno tekmo razgreto

"Portugalci do zdaj niso pokazali ničesar posebnega"

V Frankfurtu je sicer tudi ogromno navijačev iz držav nekdanje Jugoslavije. "Včeraj so z nami navijali Srbi, govori se, da jih bo na tekmi veliko," je povedal slovenski nogometni oboževalec v Nemčiji.

"Portugalci do zdaj niso pokazali ničesar posebnega, vse svoje težave so reševali z igro ena na ena, kjer so pač izkoristili kakovost svojih nogometašev," je še pred tekmo dejal podpornik slovenske reprezentance.

Glede zgodovinske tekme so bili slovenski navijači optimistični, nekateri so tako načrtovali potovanje v Hamburg. "Ta pogovor z vodjo, da mi odobri dopust, bo še zanimiv," je za MMC dejal eden izmed predanih navijačev.

Navijaški vlak iz Ljubljane odrinil že zgodaj zjutraj

Okoli 17. ure se je tistim, ki so v mestu dogajanja že v polnem navijaškem zagonu, pridružila še večja skupina navijačev, ki je v Frankfurt potovala s posebnim navijaškim vlakom Slovenskih železnic.

Sorodna novica 120 minut so živele slovenske sanje, kruto jih je razcefral Diogo Costa

288 nogometnih privržencev, številni med njimi so odeti v drese in barve slovenske zastave, nekateri celo v narodnih nošah, se je nekaj čez 6. uro zjutraj odpeljalo v Frankfurt. Nekateri so se začeli zbirati na postaji že okoli 3. ure zjutraj, je za TV Slovenija poročala Barbara Vidmajer, ki se je navijačem pridružila do Jesenic.

Številni so se odločili, da bodo dolgo pot, predvsem prve ure, izkoristili še za počitek pred večerno tekmo, drugi so že navsezgodaj ogrevali glasilke.

O uspehu nogometašev ne dvomi nihče, tudi za TV Slovenija so navijači napovedali zmago Slovenije in se delodajalcem že vnaprej opravičili, da bodo porabili še dodaten dan dopusta, če se odpravijo dalje v Hamburg.

"Vstali smo ob 2. uri, zdaj pa gremo po lepo zmago," je povedal navijač iz okolice Brežic in dodal, da napoveduje, da bo Slovenija zmagala z 2 : 1. "Tako da bomo šli potem kar naprej v Hamburg, bomo kar v Nemčiji ostali," je še dodal v smehu.

"Dresi, zastave, šali, tetovaže, vse imamo s seboj, nismo še pripravljeni, a bomo kmalu," sta dodali dve mladi navijačici. "Gremo na četrto tekmo, torej našo reprezentanco spremljamo od začetka, in upamo, da tudi do konca. In da to ne bo še danes," pa je tik pred odhodom iz Ljubljane sklenil še eden od navijačev.

Za vstopnice so po poročanju Maje Derčar za TV Slovenija, ki dogajanje spremlja v Frankfurtu, morali odšteti med 50 in 500 evri. Derčar je poročala, da je v Frankfurtu tudi nekaj navijačev iz drugih držav, vsi z enim samim namenom – da bi v živo videli portugalskega zvezdnika Cristiana Ronalda.

Kakšna so pričakovanja pred tekmo?
Navijači na poti v Frankfurt
Priprave na tekmo