Pogačarjev trg v Ljubljani. Foto: BoBo/Nik Rovan
Pogačarjev trg v Ljubljani. Foto: BoBo/Nik Rovan

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je že v predtekmovalnem delu Eura 2024 javne oglede tekem omogočila v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Brežicah. Pred tekmo z ekipo svetovne nogometne zvezde Cristiana Ronalda pa so se za organiziran javni ogled tekem odločili še v nekaterih mestih, povsod po državi je bilo dovolj možnosti za to tudi na terasah različnih lokalov.

V Ljubljani kljub porazu bučen aplavz

V prestolnici je že ves čas evropskega prvenstva organiziran ogled tekem na velikem zaslonu na Pogačarjevem trgu, kjer je znova, tako kot že med prejšnjimi tremi tekmami izbrancev selektorja Matjaža Keka, urejena navijaška cona.

Kljub dežju se je med tekmo Slovenije in Portugalske tam zbralo toliko navijačev, da so napolnili trg. Na trgu je bilo do konca čutiti pravo navijaško vzdušje. Kljub vidnemu razočaranju ob porazu, ki so ga Sloveniji prinesle enajstmetrovke, so navijači tekmo pospremili z bučnim aplavzom.

Kljub nevihtam in muhastemu vremenu se je na trgu zbrala velika množica nogometnih navdušencev, po ocenah policije okoli 1200 ljudi, ki so prenos tekme spremljali v živo in v bližnjih lokalih. Pogumni so tako za slovenske nogometaše navijali kar pod milim nebom, velika množica ljudi pa je tekmo spremljala pod oboki Plečnikove tržnice.

Nogometna zveza Slovenije vse navijače v torek ob 20.00 vabi na Kongresni trg v Ljubljani, kjer se bo reprezentanca zahvalila Sloveniji za podporo.

Navijaški utrip v Mariboru. Foto: BoBo/Žan Osim
Navijaški utrip v Mariboru. Foto: BoBo/Žan Osim

V Mariboru okoli 500 navijačev

V Mariboru je bil ogled tekem Eura 2024 omogočen na Grajskem trgu, ki se je v času prvenstva spremenil v nogometno središče. Tudi tam je bilo vreme turobno. Zaradi tega je bilo navijačev sprva bolj malo, nato pa se je tudi v štajerski prestolnici razživelo.

Zbralo se jih je okoli 500, ki po tekmi niso mogli skriti razočaranja zaradi poraza njihovih ljubljencev.

"Razočaran sem, ampak ponosen," je dejal eden izmed njih. Precej zgovornejši je bil enajstletni Nik. "Škoda za zgrešeno priložnost Šeška. Ko je Ronaldo zapravil enajstmetrovko, sem mislil, da bodo na koncu zmagali Slovenci, a žal se ni izšlo," je dejal za STA.

Navijači v Kopru. Foto: BoBo
Navijači v Kopru. Foto: BoBo
Sorodna novica Reportaža: Slovenci s pesmijo in zastavami osvojili tudi frankfurtske ulice

V Kopru od 200 do 300 ljudi

V Kopru so prve tri tekme slovenske reprezentance na prostem predvajali na Ukmarjevem trgu, tokrat pa se je evforija zaradi slabega vremena preselila v Taverno. Zbralo se je od 200 do 300 ljudi, nekaj jih je prenos spremljalo tudi v bližnjih lokalih. Navijači so prinesli nekaj zastav, klobukov in podobnih rekvizitov, prižgali pa so tudi nekaj dimnih zaves.

Ljubitelji nogometa so ob zgrešenih enajstmetrovkah Iličića, Balkovca in Verbiča večinoma obnemeli in nato mirno odšli, zavedajoč se, da je slovenska reprezentanca dosegla več od pričakovanega.

Vremenskih težav nato ni bilo, navijače pa je nekoliko razjezil izpad televizijskega signala, ki je trajal več minut. V tem času je večina dogajanje v Frankfurtu spremljala po mobilnih telefonih.

Najglasnejši odziv in nekaj dima je sprožila obramba Jana Oblaka po strelu Cristiana Ronalda z 11 metrov v 103. minuti, podobno je bilo ob priložnosti Benjamina Šeška pet minut pred koncem podaljškov. Pred izvajanjem odločilnih enajstmetrovk je bilo med množico čutiti napetost in zgrešeni strel Josipa Iličića je sprožil veliko vzdihov. Z vsakim strelom, po katerem se je prednost Portugalcev zvišala, pa je bilo opaziti vse več vdanosti v usodo.

Dobre pol ure po koncu tekme je bilo sicer slišati nekaj trobljenja avtomobilov, večinoma pa so se zaradi pozne ure gledalci odpravili naravnost domov.

V Murski Soboti je bilo tekmo s Portugalci v organizaciji mestne občine mogoče spremljati na velikem platnu na grajskem dvorišču. V Slovenj Gradcu so navijali na Trgu svobode.

Tudi Celje je načrtovalo rajanje

Za organiziran ogled tekme na prostem so se sprva odločili tudi v Celju, mestu aktualnih nogometnih državnih prvakov. Ker pa je Arso v pričakovanju posameznih močnih neviht s točo, močnejših nalivov in močnih vetrovnih sunkov za vso državo izdal oranžno vremensko opozorilo, so se odločili, da današnji organiziran ogled tekme v Mestnem parku žal odpovejo.

"Verjamemo, da bodo naši reprezentanti na nocojšnji tekmi uspešni in da bomo lahko zanje skupaj navijali že konec tedna, ko bodo na sporedu četrtfinalni obračuni," so zapisali na družbenih omrežjih.

Navijačem v Ljubljani dež ni prizanašal
Maribor pripravljen na zgodovinsko tekmo