Šuštarska nedelja ponuja razvedrilo (in nakupe) za staro in mlado. Foto: Uradna spletna stran/Stojan Saje
Šuštarska nedelja ponuja razvedrilo (in nakupe) za staro in mlado. Foto: Uradna spletna stran/Stojan Saje

Letos so pripravili že 42. izvedbo prireditve, ki kot pretekla leta ponudila pester sejemski program z obutvijo in izdelki domače obrti, manjkalo ni niti kulturnih dogodkov, obiskovalci pa so se lahko okrepčali ob pestri kulinarični ponudbi.

Program je potekal že od osme ure, ko je svoja vrata odprl šuštarski sejem. Obiskovalci - v Tržič naj bi jih prišlo kar okoli 50.000, so lahko na več kot 300 stojnicah v mestnem jedru kupovali po ugodnih sejemskih cenah, so zatrdili prireditelji - Turistično društvo Tržič, Občina Tržič in podjetje Peko.

Sledila je osrednja prireditev, Pozdrav Šuštarski nedelji, z nagovori organizatorjev in bogatim programom. Popoldne pa je bila v atriju občine Tržič na ogled predstava Frajšprehunge v izvedbi dramske skupine KUD Lom. Predstava je uprizorila običaj, kako so v pretekli zgodovini na prvo nedeljo v septembru vajenci opravljali izpit za sprejem med pomočnike.

V Tržiču tudi "Martini Krpani"
Prvič letos je bilo v okviru Šuštarske nedelje mednarodno tekmovanje "Strongman", kjer so izbirali najmočnejšega šuštarja 2009. Tekmovalci so se pomerili v vleki 18-tonskega kamiona, dvigovali so od 120 do 180 kilogramov težke krogle, prevračali skoraj poltonske gume, dvigovali 130-kilogramski hlod in prenašali 140-kilogramske kovčke.

Prireditveni prostor na parkirišču Peko je bil tudi letos namenjen Avto-moto zvezi Slovenije, ki je priredila družinske urice na temo varnost v prometu, na ogled pa so bili tudi razstavljeni starodobni motorji in vozila.