Vesna Milek (levo) in vsi nagrajeci z Jožico Brodarič v središču. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vesna Milek (levo) in vsi nagrajeci z Jožico Brodarič v središču. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vesna Milek
Približno polurno podelitev je povezovala Vesna Milek. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jožica Brodarič
Koncept nagrad si je zamislila Jožica Brodarič. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Povabljenci so se po koncu podelitve sladkali z umetniškimi sladicami. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Včeraj je žirija s svojimi izbranimi štirimi nagrajenci v štirih kategorijah (in še posebni nagrajenec za življenjsko delo) skušala predstaviti najbolje, kar je naša podalpska deželica, ki nikdar ni bila ravno "v trendu" oz. v ubranem koraku s smernicami na področju različnih kreativnih prijemov, sproducirala v iztekajočem se letu.
Na slavnostni podelitvi v ambientalno pritajeno razsvetljeni Festivalni dvorani, okrašeni z diskretnimi božičnimi kroglami in gurmanskimi minizalogajčki slaščic, se je zbrala smetana oblikovalcev, modnih poznavalcev, arhitektov in nekaj znanih imen iz sveta politike in zabave. Prireditev je samozavestno vodila vedno stilsko dovršena Vesna Milek.
Malo presežkov
"Idejna mati" Trenda, Jožica Brodarič, je za MMC potrdila, da ima žirija izredno težko delo najti tista imena, ki izstopajo: "Zelo tehtamo, se posvetujemo, pri vsem tem poteka mučno in dolgo sestajanje, da dosežemo konsenz." O razširitvi nagrad na več kategorij tako ne razmišlja, saj preprosto ni dovolj kandidatov, ki bi poskrbeli za presežke. Če kaj, bi morda še ukinila eno kategorijo.
Brodaričevo smo vprašali še, ali kot modna in stilska poznavalka, ki že leta spremlja slovensko sceno, opaža kakšen napredek pri slovenski vizualni ustvarjalnosti ali morda ta stagnira: "Različno na različnih področjih - ena so zelo močna (arhitektura, industrijsko oblikovanje), za druga pa bi si želela, da so boljša." Brodaričeva tako predvsem pogreša mlade modne oblikovalce in več podjetij s konceptom: "Oblikovanje bi moralo biti pri podjetjih tisti presežek, s katerimi bi se promovirala tudi v svetu."
Modna avtoriteta Garevski
In kdo so tisti, ki so zaznamovali leto 2008? Slovenci, ki sledijo svetovnim modnim smernicam, že nekaj časa prisegajo na mladega kreatorja Zorana Garevskega. Ta si je sinoči prislužil nagrado za modno ustvarjalnost. Njegov slog odlikuje strog, monokromatski, na videz skoraj asketski avtorski pristop, ki ga nadgrajujejo premišljeni detajli, ki modernističnim linijam vdahnejo ravno pravšnjo mero mehkobe in sofisticiranosti.

Nagrado za vizualno ustvarjalnost si je prislužil Luks Studio, ki sta ga leta 1989 ustanovila Boris in Lena Balant, specializiral pa se je za razvoj domačih blagovnih znamk. Matej Andraž Vogrinčič je za svoje začasne instalacije na izbranih lokacijah, od katerih na koncu ostane le še fotografska dokumentacija, odnesel nagrado za vizualno ustvarjalnost.
Nagrado za vizualno ustvarjalnost je prejel še Peter Gabrijelčič, profesor in dekan ljubljanske Fakultete za arhitekturo, čigar zadnji ambiciozni projekt je most čez Savo v Beogradu.
Ameriški veleposlanik podelil nagrado
Nagrado za življenjsko delo je iz rok častnega gosta prireditve, ameriškega veleposlanika Yousifa Ghafarija, prejel Edvard Zajec, tržaški Slovenec, ki na področju računalniške umetnosti velja za enega njenih pionirjev.
Zajec, sicer tudi ameriški državljan, ki je študiral v Ohiu, sodi v privilegirano skupino vizionarskih umetnikov, ki so pred več kot štirimi desetletji v svoje delo na takšen ali drugačen način kot izrazno sredstvo vpeljali računalnik, v umetnost pa vnesli kibernetična načela.
Utrinke s prireditve in vse nagrajence si oglejte v spodnji galeriji.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si