Krajnčeva in Zrnec sta se nominacij v prvi vrsti zelo razveselila. Foto: Zaklop
Krajnčeva in Zrnec sta se nominacij v prvi vrsti zelo razveselila. Foto: Zaklop
Iva Krajnc
Vsi trije nominiranci prvih regionalnih filmskih nagrad glasbenega kanala so poudarili, da so predvsem veseli nominacij. Krajnčeva pa je še dodala v pogovoru za MMC, da vse igralke v svoji kategoriji zelo dobro pozna in upa na najboljše. Foto: MMC RTV SLO
Miha Hočevar
Hočevar je z mislimi že pri nadaljevanju Gremo mi po svoje in mu nominacije - kot je ta za regionalne MTV Movie Awards - pomenijo dobro promocijo in način, kako do sredstev, ki jih potrebuje za nadaljevanje filma. Foto: MMC RTV SLO
Iva Krajnc in Miha Hočevar o povezovanju med regijami

Tako njihovi pretekli dosežki ne ostanejo prezrti niti na regionalni ravni.

Krajnčeva že nekaj časa osvaja tuje odre in platna, med njimi tudi z območja nekdanje skupne države. "Pomembno se mi zdi povezovanje, ki se je - vsi vemo zaradi česa - kar za dolga leta prekinilo. In se mi zdi zelo prijetno in zelo koristno za vse mlajše ustvarjalce, da so lahko tudi del tega prostora. Kar konec koncev tudi smo. Tako da sem vesela, kakršnega koli združevanja, ali je to na filmskem, ali gledališkem, ali pa glasbenem področju," je za MMC povedala gledališka in filmska igralka.

Iva Krajnc bo gostja MMC-jeve spletne klepetalnice v sredo, 11. maja, ob 15.00.

Potem ko je na niškem festivalu dobila priznanje za najboljšega tujega igralca za njeno vlogo v filmu Besa Srđana Karanovića, v katerem je odigrala lik učiteljice Lee, jo je prav ta vloga pripeljala še do ene nominacije, in sicer na prvih regionalnih MTV Movie Awards.

Nove filmske nagrade
Gre namreč za nove filmske nagrade, ki jo bo podelil največji glasbeni kanal pri nas in v tujini. Letos bo v Los Angelesu julija potekala že 20. jubilejna podelitev MTV Movie Awards. V Ljubljani, Zagrebu in Beogradu pa so danes predstavili nominirance, ki se bodo prvič potegovali za nagrade v kategorijah najboljši igralec, najboljša igralka in najboljši film. Toda nominiranci ne bodo leteli na podelitev v mesto angelov, pač pa se bodo zbrali v Beogradu 6. junija.

Nominiranci
Najboljši film:
Gremo mi po svoje
(Slovenija), Tilva Roš (Srbija), Montevideo, Bog te video (Srbija), Šuma Summarum (Hrvaška) in Majki (Makedonija)

Najboljša igralka:
Marija Škaričić
(Majke asfalta), Iva Krajnc (Besa), Nina Janković (Montevideo, Bog te video), Lucija Šerbedžija (Sedamdeset i dva dana) in Branka Katić (Žena sa slomljenim nosem)

Najboljši igralec:
Jurij Zrnec
(Gremo mi po svoje), Leon Lučev (Na putu), Nikoli Rakočeviću (Šišanje), Miloš Biković (Montevideo, Bog te video) in Petar Strugar (Montevideo, Bog te video)

Podeljevalcem nagrad poleg igralskih čarov Ive Krajnc ni ušel tudi najbolj gledani slovenski film pri nas Gremo mi po svoje, režiserja Mihe Hočevarja. V kategoriji najboljšega igralca je med nominiranci tudi glavni igralec velike domače uspešnice preteklega leta, Jurij Zrnec. Kot se je pošalil igralec pred predstavniki sedme sile, bo znova del podeljevalske "kuhinje".

Slovenci dejavni na območju nekdanje Jugoslavije
Kot je povedal Hočevar, se pozna obdobje, ko so se filmski in gledališki ustvarjalci iz vseh regij nekdanje skupne države manj videvali. "Tudi jaz sem začel šele delati, ko je šla Juga adijo in je nastala Slovenija. Spomnim se, kako so včasih prihajali od dol, ko sem bil še asistent. Pa mi dol - naše maskerke in naši snemalci," se je spominjal Hočevar.

A vendar obstajajo izjeme, ki so bile in so dejavne že ves čas, kot sta kreatorka maske Mojca Gorogranc in snemalec Aleš Belak, je poudaril Hočevar: "Konec koncev je Iva Krajnc nominirana v srbskem filmu Srđana Karnanovića Besa. Super je. Dobro je, da se čim več sodeluje. Pa ne v nekem jugonostalgičnem smislu, ampak v smislu povezav. Tako kot so evropske povezave, so tudi tu povezave absolutno dobrodošle."

Iva Krajnc in Miha Hočevar o povezovanju med regijami