Ste se letos našemili tudi vi? Foto: BoBo
Ste se letos našemili tudi vi? Foto: BoBo
Pust, Zmajev karneval v Ljubljani 2014
Po svetu te dni kraljujejo maske. Foto: BoBo
V Ljubljani so pripravili tradicionalni Zmajev karneval, ki je bil tokrat posvečen 2000-letnici rimske Emone. Foto: BoBo

Pust je sicer čas v letu, ki pomeni prelom s starim - prinese konec zime in začetek pomladi. Prav tako tudi potegne črto pod preteklim obdobjem in napove začetek novega. Pust velja za dežurnega krivca, zaradi česar ga vsako leto obsodimo na smrt, ki pa pomeni nov začetek in čas za veselje.

Na primer v Cerknem laufarji delujejo po točno določenem scenariju, ki se z ustnim izročilom prenaša iz roda v rod. Obsodba Pusta pri laufarjih je prava ljudska igra, v njej pa nastopajo Pust kot obsojenec, porota in javnost v sklepnem delu sojenja. Še predtem pa bodo tudi letos laufarji z značilnimi lesenimi naličji pokazali še nekatere druge običaje, kot so tradicionalni obhodi in koledovanje.

Na Ptuju najdlje
Karnevalsko dogajanje se je pri nas začelo že prejšnjo soboto na Ptuju. 54. Kurentovanje, na katerem župan vsako leto za nekaj dni oblast preda princu karnevala, bo potekalo vse do pustnega torka.

Vrhunec bo na pustno nedeljo, ko bo največja mednarodna povorka v mesto privabila več tisoč ljudi.

Karneval v znamenju obletnice Emone
V Ljubljani pa so v soboto dopoldne pripravili tradicionalni Zmajev karneval, ki je bil tokrat posvečen 2000-letnici rimske Emone. Karneval, ki se je začel ob 11. uri na Bregu in Novem trgu, so poleg zelenega zmaja vodili tudi Rimljani. Povorka se je na koncu ustavila na Kongresnem trgu, kjer so razglasili najboljše maske.

Na osrednji ljubljanski tržnici pa so odmevale ruske pesmi, dišalo je po ruski kuhinji, obiskovalci pa so lahko spoznavali ruske pustne šege, saj so tam pripravili festival Maslenica, kot pustu rečejo v Rusiji.

Na Istrskem karnevalu več kot 800 mask
Izvirne maske, dobro razpoloženje in rekordno število nastopajočih pa je zaznamovalo tudi šesti Istrski karneval, ki je v Koper kljub slabemu vremenu privabil nepregledno množico ljudi.

S povorko v Kopru pa se je Istrski karneval šele začel - v nedeljo bodo vozovi in skupinske maske navduševale v Portorožu, v torek pa bo v Izoli rajanje za najmlajše.

Drežniški pust je resna stvar
Na pustno soboto je ekipa TV Slovenija obiskala tudi Drežnico, kjer pust velja za presneto resno zadevo.

Tam so za pusta glavni neporočeni fantje, ki jih komisija temeljito preveri, ali so primerni za novo vlogo v vaški skupnosti. Drežniško pustovanje se z masko "ta grdega" veže na podobna pustovanja v Evropi, zaradi svoje originalnosti pa ga je država razglasila za živo mojstrovino državnega pomena.

Vroče v Braziliji
Najbolj vroče pa je bilo seveda v Braziliji, saj so se znameniti karnevali, na katerih ne manjka gole kože, začeli v številnih mestih po vsej državi.

Med najodmevnejšimi je seveda v Riu de Janeiru, kamor pride ogromno turistov, domačini pa raje obiščejo kraje, kot sta Salvador da Bahia in Recife na severovzhodu države.


V priloženih videoposnetkih si lahko ogledate videoreportaže z Zmajevega karnevala in ruske Maslenice v Ljubljani, Istrskega karnevala v Kopru, drežniškega pusta in tudi nekaj utrinkov iz Brazilije!

Istrskega karnevala ni pokvarilo niti slabo vreme
V Drežnici za pusta glavni neporočeni fantje
Ruski pustni festival v Ljubljani
Največje pustno rajanje na svetu
Zmajev karneval v Ljubljani
Istrskega karnevala ni pokvarilo niti slabo vreme
V Drežnici za pusta glavni neporočeni fantje
Ruski pustni festival v Ljubljani
Največje pustno rajanje na svetu
Zmajev karneval v Ljubljani