Središče dogajanja - X-plozije zabave. Foto: MMC RTV SLO
Središče dogajanja - X-plozije zabave. Foto: MMC RTV SLO
Živa Vadnov in Rok Tamše
Del večera je povezovala nekdanja misica Živa Vadnov, na sliki v duetu z Rokom Tamšetom. Foto: MMC RTV SLO
Ivica Kostelić
Pred koncertom je potekal žreb štartnih številk za nedeljski slalom. Na sliki vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Ivica Kostelić. Foto: MMC RTV SLO
Nemec Felix Neureuther na žrebu v pogovoru z Alešem Smrekarjem. Foto: MMC RTV SLO

Vitranški strmini nihče ni nikoli oporekal klasičnega statusa, a to naše smučarsko središče je potrebovalo kar nekaj časa, da je zaživelo tudi obrobno dogajanje, ki samo še en postanek na smučarskem koledarju spremeni v vrhunec zime. A večerno in nočno dogajanje je zdaj, kot kaže, le začelo izkoriščati svoj potencial. "Tukaj je skoraj še boljše kot v Kitzbühelu," je za MMC denimo navdušeno povedal ameriški trener Peter Korfiatis, ki je bil le eden izmed predstavnikov belega cirkusa, ki so se v polni moči predali kranjskogorski zabavi.

Že tradicionalna Eksplozija zabave po žrebu štartnih številk je tokrat mnoge pustila hladne (ali pa vsaj ne ravno razgrete), saj so se na velikem odru na snežni plaži izmed koncertnih glasbenikov predstavili le Dan D, ki so priložnost izkoristili za predstavitev nove plošče. Novomeški rockerji so množico navdušili predvsem s starejšima uspešnicama Počasi in Voda, predstavili pa so tudi celoten repertoar še za odtenek bolj baladnega in umirjenega albuma Ure letenja za ekstravagantne ptice. Pred njihovim nastopom so občinstvo ogrevali Slo Music Ski Team banda, združenega posebno za to priložnost v postavi Grege Skočirja, Bora Zuljana, Matjaža Jelna, Six Pack Čukurja, Petra Lovšina, Alye, Mance Špik in Jureta Koširja. Zlasti Košir je bil znova zvezda kranjskogorskega konca tedna, saj je spretno krožil med nastopom na Eksploziji, zabavo v lokalnem nočnem klubu, promocijo Rossignola in veleslalomskega zmagovalca (in njegovega varovanca) Teda Ligetyja in dajanjem neštetih izjav na tekmah ter vljudnim kramljanjem z njegovimi starimi navijači.

Eksplozija zabave se je tudi tokrat končala v poudarjeno elektronskih ritmih DJ Gadja, ki je privabil največ obiskovalcev, in DJ Sylvaina v šotoru Arena za največje ponočnjake (ti so se verjetno v nedeljo "primajali" šele na drugi tek slaloma). Nedvomno smo pogrešali bodisi več udarnih rockerskih nastopov ali - še bolje - če bi organizatorjem uspel kakšen malce večji podvig in bi v Kranjsko pripeljali kakšnega tujega zvezdnika.

A če je bila Eksplozija bolj domena slovenskih počitnikarjev in tistih, ki so se denimo iz vseh koncev Slovenije pripeljali na brezplačne koncerte, je imel lokalen nočni klub bolj mednarodno zasedbo - in predvsem bolj smučarsko začinjeno. V enem kotu sta imela svojo zabavo Rene Mlekuž in Jure Košir, za šankom sta vrček piva spila Klemen Bergant in finski trener, pod odrom je navdušeno pritegnilo k ameriškim klasikam na radiu osebje reprezentance ZDA, japonski trener je navdušeno častil pijačo vsem oboževalcem slikovite japonske reprezentance, britanski fotograf svetovnega pokala pa je bil zaradi izgubljene stave v središču pozornosti s svojim kiltom. V drugi fazi večera je ne ravno najbolj ubranega, a izredno vztrajnega "one-man band sintersajzerista" (vsaj začasno) muk odrešil Grega Skočir, ki je nenajavljeno stopil na oderček za eno pesem, sledil pa mu je še Šankrokovec Matjaž Jelen. Obiskovalce sta navdušila še striptizeta (Jagoda iz Big Brotherja) in krajši nagovor Koširja.

Pomankljivosti je sicer še vedno ogromno - od v soboto zvečer izpraznjenih bančnih avtomatov, premajhne ponudbe nočnega življenja zunaj Eksplozije in tistega enega in edinega kluba, počasne postrežbe in neučinkovitih varnostnikov do zamašenih stranišč, prometnih infarktov in zabave na tekmah samih (glasbeni izbor in moderatorji tu nosijo levji delež kritik). A ne bodimo prezahtevni - Kranjska Gora se je v teh zadnjih nekaj letih, potem ko so ji zaradi zastarelosti infrastrukture celo grozili z odvzemom tekem, precej približala tistim najbolj opevanim prizoriščem, kjer je vzdušje tako živahno, da je obisk tekmovalnega konca tedna obvezna postaja še za tiste, ki potem na tekmi prvič slišijo za Teda Ligetyja.

K. S.