Uradno najlepša Slovenka bo na izboru za mis sveta vesoljni javnosti predstavila najlepše slovenske kamnine. Foto: RTV SLO
Uradno najlepša Slovenka bo na izboru za mis sveta vesoljni javnosti predstavila najlepše slovenske kamnine. Foto: RTV SLO
Tadeja Ternar bo na izboru za mis sveta s slovenskimi kamninami predstavila nekaj zanimivih geoloških, pa tudi simbolnih in čustvenih značilnosti Slovenije. Foto: Prirodoslovni muzej Slovenije

Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovensko gemološko društvo in Oddelek za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so Tadeji za na Kitajsko pripravili kapnik iz kalcita, vinski kamen in posebno metamorfno kamnino eklogit.

Odsev raznolikosti in lepot Slovenije v kamnu
Nakit z vdelanim eklogitom s Pohorja bo najlepši Slovenki pomagal prikazati Slovenijo kot deželo posebnih lepot, so sporočili iz Prirodoslovnega muzeja.

Kapnik iz minerala kalcita simbolizira Slovenijo kot kraško deželo, pokrajino Kras pa predstavlja kot matično kraško pokrajino, po kateri se imenuje reliefni tip tovrstnih pokrajin povsod po svetu.

Kristali vinskega kamna simbolizirajo Slovenijo kot vinorodno deželo z najbolj kakovostnimi, kot kristal "čistimi, bistrimi" in okusnimi vini.

Metamorfna kamnina eklogit pa priča o geološki zgodovini na območju trka dveh kontinentalnih plošč - Afrike in Evrazije. Tudi iz globin več kot sto kilometrov so se dvignile kamnine, ki danes gradijo Alpe. V Sloveniji jih najdemo na jugovzhodnem obrobju Pohorja. Priča in rezultat teh mogočnih dogodkov, s katerimi so bili povezani izredno visoki pritiski in visoke temperature, je metamorfna kamnina eklogit, so sporočili iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.