20-letna Maja Benčina se v teh dneh poslavlja od slovenske vinske krone. Foto: RTV SLO
20-letna Maja Benčina se v teh dneh poslavlja od slovenske vinske krone. Foto: RTV SLO

Opravila je še zadnje kraljevsko dejanje, preden bo krono predala svoji naslednici - odtrgala in stisnila je še zadnji grozd lanske trgatve. Nova vinska kraljica je že izbrana in posebna strokovna komisija je naziv podelila Svetlani Širec. Svečana predaja krone pa bo predvidoma 11. januarja.

Slovensko vinsko kraljico bodo tako okronali že dvanajstič, letos pa bo prvič, da bo laskavi naziv nosilo dekle iz mariborskega območja. 24-letna Svetlana prihaja iz vinogradniške družine, kraljevske vinske izkušnje pa si je že nabirala kot prva ptujska vinska kraljica. Uspešno je končala študij na Fakulteti za upravo v Ljubljani, zdaj pa šolanje nadaljuje z magistrskim študijem. Komisija je Svetlano izbrala za vinsko kraljico Slovenije za leto 2008 med osmimi prijavljenimi dekleti, ki so ustrezala razpisnim pogojem, na podlagi preverjanja splošne razgledanosti, vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, ponudbe in postrežbe vina ter javnega nastopanja v slovenskem in enem izmed svetovnih tujih jezikov.

Kraljica ne sedi samo na prestolu
Po svečanem kronanju je tako Svetlanina dolžnost, da bo v letu 2008 skrbela za promocijo slovenskih vin, vinogradništva, slovenske vinorodne dežele kot zanimive turistične destinacije ter za dvigovanje kulture pitja vina. Čaka jo tudi veliko potovanj v tujino, na katerih bo predstavljala vina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in 14 vinorodnih okolišev.