Lani je na Emi slavila zmago zasedba Quartissimo. Foto: MMC RTV SLO
Lani je na Emi slavila zmago zasedba Quartissimo. Foto: MMC RTV SLO

Počakajmo na predstavnika Slovenije za Evrovizijo 2010 in bomo videli, ali bodo vsi gledalci 100-odstotno zadovoljni s končnim rezultatom. Verjetno ne.

Matjaž Bogataj za MMC o telefonskem glasovanju
Quartissimo
Quartissimo so v svoji skladbi združili klasično glasbo in pop, kar pa je z odličnim vokalom še dopolnila pevka Martina Majerle. Foto: Reuters

Ta konec tedna bo v znamenju Eme. V polfinalnem večeru se bo pomerilo 14 izvajalcev, izmed katerih se jih bo sedem z največjim številom glasov poslušalcev in gledalcev uvrstilo v finale. V nedeljo se bo sedem najboljših iz polfinala pomerilo s sedmimi izvajalci, ki bodo odpeli skladbe povabljenih avtorjev. Tudi o končnem zmagovalcu pa bo letos odločilo le telefonsko glasovanje.

Pred Emo se je MMC pogavarjal z Matjažem Bogatajem, članom Quartissima, ki je lani s skladbo Love Symphony Slovenijo zastopal na Evroviziji v Rusiji. Vabljeni k branju!


Konec tedna bo Ema 2010. Ste morda že slišali letošnje tekmovalne skladbe?
Slišal sem nekaj več kot polovico tekmovalnih skladb in moram reči, da bi že takoj lahko izbral vsaj en par tistih, za katere sem sprepričan, da bodo postali radijski hiti. Zdaj je samo vprašanje, ali bodo te skladbe dobile priložnost tudi na Emi. Menim, da je letos na tekmovanju kar nekaj dobrih vokalistov, tako starih kot novih. Konec koncev pa je poleg dobrega glasu potreben tudi dober komad, ki bo ljudem hitro šel v ušesa. Na Emi druge priložnosti ni.

Letos bo o zmagovalcu odločalo le občinstvo. Strokovna žirija tako ne bo več imela glasu ...
Še vedno sem mnenja, da bi morala imeti pri končni odločitvi nekaj glasu tudi stroka. Glede na to, da so se odgovorni na RTV-ju letos odločili, da celotno odločitev prepustijo publiki, bo pač tako. Stvar se mi zdi sicer nekoliko nepremišljena, saj se konec koncev tudi v EBU-ju dogovarjajo, da bi na sami Evroviziji v kratkem strokovno žirijo uvedli že v polfinalu. Meni osebno se kot klasičnemu glasbeniku, kjer nas na tekmovanjih ocenjuje samo žirija, to nikoli ni zdelo nič posebnega. Počakajmo na predstavnika Slovenije za Evrovizijo 2010 in bomo videli, ali bodo vsi gledalci 100-odstotno zadovoljni s končnim rezultatom. Verjetno ne.

Kaj bi kot lanski zmagovalci Eme svetovali vašemu nasledniku?
Kar se tiče nasvetov za končni nastop na Evroviziji, je to dobro pripravljena točka, vključno s spremljevalno skupino. Sicer pa čim več intervjujev in nastopanja na predstavitvenih večerih tujih držav ter velika mera samozavesti in sproščenosti. Kar pa se tiče Slovenije in dogajanja po zmagi - čim več nastopanja in medijskega izpostavljanja.

Kako pa je vas "zaznamovala" zmaga na Emi? Verjetno je Quartissimo dobil večjo prepoznavnost oz. člani kot posamezniki ...
Mislim, da nobenega od nas zmaga na Emi ni posebej zazanamovala. Tako nenadno in nepričakovano, kot se je zgodilo, je kmalu tudi minilo. Po nastopu na Evroviziji smo se vrnili k svojim starim obveznostim, študiju in delu, nekajkrat še skupaj nastopili in razmišljali o naslednjem koraku. Prepoznavnost kot taka je že večja, ampak glede na to, da se v medijih ne pojavljamo toliko kot preostali slovenski glasbeniki, nam tudi to popolnoma ustreza. Določena mera zasebnosti je vedno dobrodošla, tako kot prošnja za podpis na ulicah Ljubljane.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Boste še kdaj nastopili v podobni zasedbi?
Kot izobraženi glasbeniki se neradi omejujemo na samo eno zvrst glasbe. Nove izkušnje so vedno zanimive, prav tako kot drugačni stili. Sam sem, recimo, velik privrženec klasične glasbe, saj želim še naprej profesionalno stopati po tej poti. Obenem pa se nikoli ne bom branil ponovne možnosti za nastop s fanti, v kakršni koli zasedbi že. Nova pesem je približna smer, v katero bomo verjetno še malo šli in jo raziskali, mogoče pa celo izdali kak CD. Pustimo se presenetiti.

Počakajmo na predstavnika Slovenije za Evrovizijo 2010 in bomo videli, ali bodo vsi gledalci 100-odstotno zadovoljni s končnim rezultatom. Verjetno ne.

Matjaž Bogataj za MMC o telefonskem glasovanju