Okoli 18. ure je sprevod krenil po ljutomerskih ulicah. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Okoli 18. ure je sprevod krenil po ljutomerskih ulicah. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Za masko so poskrbeli sodelavci prvega srbskega zombi filma Zona mrtvih, ki je bil tudi prikazan na festivalu. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Zombiji so se morali v svojo vlogo popolnoma vživeti: tako niso smeli govoriti, oglašali so se lahko le s kruljenjem in stokanjem, prav tako pa so se morali primerno tudi premikati. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

Grossmannov festival filma in vina je tisto, čemur rečemo butični festival, saj prinaša žanrske filme, namenjene ozkemu delu občinstva brez predsodkov, močnejših želodcev z željo po eksperimentiranju in politično nekorektni zabavi.

V svojih petih izdajah so povabili že kar nekaj legend horror, trash in podobne kinematografije, program in dogodki pa se počasi, a vztrajno širijo.

105 zombijev za 105 let filma v Sloveniji
Tako so se letos odločili orati ledino tudi na drugih področjih, saj so 105. obletnico prvega slovenskega filma - Karol Grossmann ga je leta 1904 posnel ravno v Ljutomeru - zaznamovali na izjemno izviren način - s parado 105 zombijev po ljutomerskih ulicah.

Začelo se je v soboto dopoldne na glavnem trgu, ko so mojstri maske začeli svoje delo. Isti mojstri so poskrbeli tudi za zombije v prvem srbskem zombi filmu Zona mrtvih, ki ga je bilo mogoče videti tudi na festivalu, njegovi avtorji pa so bili njegovi gostje. Prijavnine ni bilo, le prepustiti si se mogel, da so iz tebe naredili živega mrtveca.

Najprej Romero, nato Klemen in Neron
Ko so bili vsi pripravljeni, so se zbrali pred tovornjakom z ozvočenjem, organizatorji pa so po telefonu poklicali Georgea Romera, legendarnega režiserja, ki je leta 1968 z Nočjo živih mrtvecev spremenil pojmovanje filmske grozljivke, prav tako pa tudi vpeljal novodobni model zombijev.

Po pozdravih in seveda željah, da bi tudi sam rad bil v Ljutomeru, je Klemen Klemen zapel svojo pesem Jaz sem umrl in še nekaj podobnih, nato pa so tovornjak zasedli t. i. voodoorockerji Nero Burns in sprevod je krenil po ulicah do ljutomerskega parka.

Zombiji gredo med "navadne" ljudi
Ne glede na to, da sprevod ni bil ravno dolg, so vsi vpleteni neizmerno uživali. Prav tako pa je bilo zanimivo, ko so se zombiji spozabili, glede svojega videza, in po koncu sprevoda odšli po vsakdanjih opravkih, pri tem pa niso razumeli, zakaj jih ljudje začudeno gledajo.