Vračajo se okornejše usnjene torbe z močnimi ročaji (na fotografiji zamisel dvojca Dolce & Gabbana). Foto: EPA
Vračajo se okornejše usnjene torbe z močnimi ročaji (na fotografiji zamisel dvojca Dolce & Gabbana). Foto: EPA
Nazaj pa so tudi ročne torbice v obliki ovojnic (na fotografiji zamisel iz hiše Laura Biagiotti). Foto: EPA

Celo dvojec Dolce & Gabbana, ki je nekoč razburjal modni svet s svojimi drznimi domislicami, je "umiril" svoj slog za naslednjo jesen in zimo ter na brvi predstavil mlado žensko, katere glavna skrb je biti elegantna.

Miuccia Prada je svojo zadnjo zimsko kolekcijo označila za "seksi". A čeprav je izpod naborkov na volnenih oblekah (nekoč?) zaprisežene minimalistke kdaj pokukal kakšen košček kože, bi liniji težko rekli, da je drzna.

Celoten milanski teden mode je minil v "retrovzdušju", poudarek je bil največkrat na oprsju, tu so še vedno visoki pasovi, pogosti so bili tudi korzeti ali posebni šivi na oblekah, ki ustvarijo špičast učinek.

Krzno, usnje, živalski potiski ...
Intarzija, nekakšna lepljenka iz različnih materialov, je to sezono prava zapoved, kar je oblikovalcem dalo izgovor, da se na pisto vrne krzno, ki je zadnje desetletje zaradi uspehov borcev za pravice živali skoraj izumrlo. A številni oblikovalci, med njimi tudi Giorgio Armani, so ostali zvesti umetnemu, ekološko neoporečnemu krznu.

Drug način za to, da se oblikovalci izognejo problematičnosti krzna, je uporaba blaga z živalskimi potiski, ki so prav tako ponavljajoča se tema kolekcij. Tudi hiša Cavalli jim ostaja zvesta.

Zdi se, da so dnevi vrtoglavo visokih pet, ki so prevrnili že marsikatero manekenko - da o "navadnih smrtnicah" niti ne govorimo - mimo. Nadomestili so jih zimski čevlji s polnimi podplati in salonarji v slogu 50. let. Najbolj priljubljena izbira čevljev pa bodo gležnjarji.

V fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov iz kolekcij, ki so jih v Milanu predstavile hiše Dolce & Gabbana, Marni, Prada in Laura Biagiotti. Predstavljamo vam tudi nekaj kosov iz linij Just Cavalli in Versus.