Franci Planinšek se je takole prelevil v manekena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Franci Planinšek se je takole prelevil v manekena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Urško Habjan
Urška Habjan je edina predstavila tudi oblačila za otroke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ivan Alduk
Ivan Alduk je tokrat marsikoga razočaral, saj ni bilo jasno niti to, ali gre za pomladno ali jesensko kolekcijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Modni navdušenci, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano Meduza na Gospodarskem razstavišču, so lahko uživali v petih modnih revijah. Svoje stvaritve so predstavili sestri Jelena in Svetlana Proković, avstrijska oblikovalka Maria Oberfrank, srbska oblikovalka Tijana Pavlov, mlad hrvaški oblikovalec Ivan Alduk in Urška Habjan, ki tokrat ni predstavila nakita.

Sestrski tandem Proković se je v povezavi s krznarstvom Eber lotil nadaljevanja zgodbe, ki je bila predstavljena na Philips Fashion Weeku. Zgodba in inspiracija celotne kolekcije je še vedno postavljena v naravo, glavna tema pa je bilo tokrat krzno. Živalskost je bila predstavljena tudi z masko, obrvmi in močnim make-upom.

Maria Oberfrank, ki se podpisuje pod znamko Pitour, je imela za kolekcijo jesen-zima 2012 v mislih predvsem poslovno žensko, ki ji vedno primanjkuje časa. Žensko, ki si želi udobja, hkrati pa tudi elegance in prefinjenosti. Oberfrankova vedno išče nove interpretacije, raziskuje forme ter se na trenutke poslužuje arhitekturnega pristopa k oblikovanju, ki pa ga rada omili z gubanjem. V detajlih je lahko zaznati pridih Helmunta Langa, ki pa je bil mentor njene diplomske naloge.

Srbska oblikovalka Tijana Pavlov si s svojim oblikovanjem prizadeva premakniti meje mode, predvsem skozi barve, kroje in potiske, po katerih je bila precej znana v preteklih kolekcijah. Na IFW-ju je predstavila tudi nekaj ženskih silhuet, čeprav se raje predstavlja z moško modo. Ostrina in želja, da oblačila potisne do roba, je to, po čemer je oblikovalka znana v svoji domovini, začela pa je tudi z modnim pohodom v tujini.

Ivan Alduk, eden izmed mlajših oblikovalcev hrvaškem modne scene, niza uspeh za uspehom s svojimi kolekcijami. Odlično so bili sprejeti predvsem njegovi povezovalni projekti, v katerih se je združil z večjimi tekstilnimi podjetji na Hrvaškem. V Sloveniji se je premierno predstavil s kolekcijo To be continued ..., ki je nastala kot poklon ženskemu romantičnemu videzu. Čeprav je sam material retro cvetličnega vzorca izredno netipičen za Aldukovo estetiko, je s pomočjo bele in črne ter tehnike grafičnega krojenja pripravil kolekcijo, ki jo navdihuje futurizem, uporniki in rock, z veliko mero seksapila.

Urško Habjan smo do zdaj poznali predvsem kot oblikovalko unikatnega nakita, prvi dan mednarodnega tedna mode pa je sklenila s premierno predstavitvijo kolekcije oblačil za ženske, moške in otroke. Kolekcijo je poimenovala Interpretacija časa. Čas je namreč rdeča nit njene kolekcije, saj se v njej hkrati kažejo odmevi preteklosti in močan duh prihodnosti.

Modne navdušence čaka še en izjemen modni večer. Nocoj bo na IFW-ju tako imenovan slovenski dan, ko se bodo predstavili slovenski modni velikani Mura, Rašica in Polzela. Manekenke se bodo po pisti sprehodile tudi v kolekcijah Marte Vodeb, A. Viryent in Nancy Beachwear. Večer se bo začel s posebno modno revijo Lift by Perwoll, na kateri se bodo predstavili mladi slovenski modni oblikovalci z Visoke šole za dizajn in Katja Kuhar, zmagovalka jesenskega natečaja Lift by Perwoll na zagrebškem sejmu mode Fashion.hr Industrija.

V spodnji galeriji si lahko ogledate utrinke z modnih revij.
Foto: Sandi Fišer