Čakanje na začetek modne revije. Foto: Reuters
Čakanje na začetek modne revije. Foto: Reuters
Zvezdnike je pritegnila predvsem revija Marca Jacobsa. Foto: Reuters

Newyorški teden mode, ki traja od 9. do 16. februarja, je nedvomno največji dogodek leta za vsakega modnega navdušenca. In glavne zvezde so seveda nove kolekcije, a tudi opazovanje obiskovalcev je velik del slikovitega mozaika tedna mode.
Pred Lincoln Centrom na Manhattnu, kjer poteka ta veliki šov novih smernic, so fotografi v svoj objektiv ujeli nekaj najbolj slikovitih obiskovalcev. Nekateri so tu prvič, drugi prihajajo že leta.
Od tistih, ki so v ta posel aktivno vpleteni (vizažisti, frizerji, stilisti ...), in tistih, ki služijo na račun poročanja o tem dogodku, do tistih, ki jim njihov gmotni status ponuja možnost, da na tednu mode obogatijo svojo garderobo (nikdar, denimo, ne manjka teniška zvezdnica Maria Šarapova, ki je bila med gledalci tudi včeraj). Vsi so te dni v New Yorku.
Polnjenje mestne blagajne
Ob tem velja omeniti še, da je ravno v ponedeljek newyorški župan Michael Bloomberg sporočil, da bo teden mode v blagajno mesta prinesel rekordnih 865 milijonov dolarjev (za primerjavo: leta 2007 je bila ta številka 773 milijonov).
Od tega bo za 532 milijonov poskrbela neposredna poraba obiskovalcev v lokalnih hotelih, restavracijah in trgovinah.
Dogodek, uradno poimenovan Mercedes-Benz Fashion Week, se sicer dogaja dvakrat letno (kolekciji pomlad/poletje in jesen/zima), po podatkih organizatorjev pa privabi okoli 232.000 obiskovalcev.