Jonathan Heaf se je odločil za drzen eksperiment in za v službo oblekel drzne moške pajkice. Rezultat: vsesplošno navdušenje. Razen pri njegovem dekletu ... Foto: Guardian
Jonathan Heaf se je odločil za drzen eksperiment in za v službo oblekel drzne moške pajkice. Rezultat: vsesplošno navdušenje. Razen pri njegovem dekletu ... Foto: Guardian

Lepa dekleta so se mi smehljala, turisti so se želeli slikati z mano, gradbeniki so žvižgali, kolegi (v glavnem) hvalili.

Jonathan Heaf o svoji izkušnji v pajkicah.
Pete Doherty je bil poleg modne kolekcije tudi glavni navdih za knjigo fotografij Hedija Slimana London: Birth of a Cult, v kateri se je znašla pričujoča fotografija.
Sodobni moški, kakršnega si je za Dior Homme pred leti zamislil Hedi Slimane.
Mick Jagger se kljub 65 častitljivim letom še vedno brez težav spravi v pajkice. In, še bolj občudovanja vredno, brez težav poskakuje v njih! Foto: EPA

Hedi Slimane je glavni krivec za to, kakšna je danes rockerska moda. Njegova estetika oprijetega, mešanica med elegantnim in postopaškim, "poštirkanim" in punkerskim, je na ogled povsod - na Davidu Bowieju, Becku, Eltonu Johnu, Bryanu Ferryju, Alexu Kapranosu iz skupine Franz Ferdinand ...
Celo Mick Jagger se je med turnejo A Bigger Bang obrnil na Slimana, da mu je ukrojil oprijete metalno modre kavbojke, srebrno satenasto jakno in črno majico z rdečimi kristalčki. Bostonska skupina Keys to the Streets of Fear pa je temu francoskemu modnemu oblikovalcu posvetila pesem z naslovom - Hedi Slimane, so pred leti zapisali pri Los Angeles Timesu.

Še Lagerfeld je začel hujšati
Moška moda je bila po navadi pristan zmernega krojaštva. Potem pa se je pred nekaj leti pojavil Slimane in za Dior Homme ustvaril kolekcijo ozkih oblek za izjemno suhljate moške - menda so ravno Slimanove stvaritve modnega guruja Karla Lagerfelda spodbudile k strogi dieti -, zatem pa so se vrnile še oprijete kavbojke.
Slimanova muza je bil "heroinsko" suhljati Pete Doherty. Ki je, čeprav je nosil več kot 1.000 evrov vredne Diorjeve obleke, bil videti, kot da je ravno priplezal iz koša za smeti po dolgi noči. No, najbrž tudi je.
Kar naenkrat moški, če želijo biti modni, ne morejo več nadeti starih levisk 501 ali bejzbolske čepice. Ne, podobni morajo biti pajku, v prispevku za Guardian ugotavlja Jonathan Heaf, urednik revije GQ, in dodaja: "To sezono je moška moda dosegla še višjo raven koščenosti. Moški, pripravite se na boleče oprijete, a vseprisotne moške pajkice!"
"Stopi in potisni, trebuh not!"
Na modnih pistah in v revijah so pajkice povsod: najdemo jih na nogah modnih "muz", kakršna je na primer Jethro Cave (sin slavnejšega Nicka). Zato se je Heaf odločil za eksperiment: da pajkice nekega jutra navleče tudi na svoje noge. Kar za v službo.
Ker ni ravno Iggy Pop, piše, se je odločil, da pred podvigom za nasvet vpraša še enega "pajkičarja", Justina Hawkinsa, nekdanjega vodjo skupine The Darkness, za katerega je oprave že krojil sloviti Slimane. "Stopi in potisni, stopi in potisni," se je glasil modri nasvet Hawkinsa, ki te dni prepeva v novi rockzasedbi Hot Legs. "Potegni trebuh not in se ponosno drži, pa čeprav boš brez spodnjega perila in te zna oblivati hladen pot."
Fantastični odzivi, razen pri najdražji
"Napravljen kot Rudolf Nurejev" - odločil se je, da bo kljub Hawkinsovemu nasvetu vseeno nadel spodnjice - je Heaf odšepal v službo v pošitih črnih pajkicah, kot si jih je zamislil belgijski oblikovalec Martin Margiela. "Videti sem bil kot zlobna morska deklica, počutil pa sem se, kot da bi v mednožju imel polno sponk. A odzivi so bili fantastični," piše Heaf in ugiba, da se najbrž tako počutijo zmagovalci resničnostne oddaje X Factor, v kateri izbirajo najboljšega pevca, jutro po zmagi. "Lepa dekleta so se mi smehljala, turisti so se želeli slikati z mano, gradbeniki so žvižgali, kolegi (v glavnem) hvalili. Moja modno ozaveščena duša je predla od ugodja," piše.
Kmalu pa se je spustil na realna tla: "Seveda ni trajalo dolgo. S svojim dekletom, Francozinjo z izbranim okusom, sem se dobil na 'zmagoslavni' pijači. Napolnjen s krojaškim mačizmom sem pristopil k njej v baru. Pogledala me je od glave do peta, si prekrila obraz s svojimi lepimi ročicami in rekla: 'O, Bog, dragi. Kar oči me bolijo.'"

Alenka Klun; po spletni izdaji Guardiana.
alenka.klun@rtvslo.si

Lepa dekleta so se mi smehljala, turisti so se želeli slikati z mano, gradbeniki so žvižgali, kolegi (v glavnem) hvalili.

Jonathan Heaf o svoji izkušnji v pajkicah.